Akamai State of the Internet Q2 2012: Nederland blijft in de top, maar daalt wel

  • Nederland daalt binnen EMEA op het gebied van verbindingssnelheden
  • Nederland: 79% verbindingen sneller dan 4Mbps; 18% sneller dan 10Mbps
  • Nederland: pieksnelheden t.o.v. Q2 2011 10% hoger, naar 27,9Mbps
  • China belangrijkste bron van cyberaanvalsverkeer, gevolgd door de VS en Turkije
  • IPv4-adressen nu echt bijna op
Amsterdam, 17 oktober 2012 – Akamai Technologies, leverancier van technologie om het web te versnellen, heeft zijn ‘State of the Internet’-rapport over het tweede kwartaal van 2012 gepubliceerd. Dit rapport is gebaseerd op gegevens die Akamai via sensors op zijn wereldwijde netwerk – het Akamai Intelligent Platform – heeft gemeten. Het rapport laat zien dat Nederland nog altijd een van de koplopers is op het gebied van internetsnelheid. Maar ons land daalt wel iets op de lijst. Zo is de koppositie op het gebied van websnelheid binnen EMEA overgenomen door Zwitserland.

Akamai’s State of the Internet-rapport is een wereldwijd kwartaaloverzicht van kernstatistieken omtrent internetpenetratie, mobiele datasnelheden, geografische oorsprong van webaanvallen en globale en regionale verbindingssnelheden. Deze cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van ruim 1 miljard unieke webgebruikers uit 242 landen of regio’s over de hele wereld, waaronder Nederland.

“Dit rapport bevestigt dat internet steeds complexer en diverser wordt. De gemiddelde verbindingssnelheden blijven toenemen en het mobiele verkeer groeit explosief. Ook het aantal webgebruikers blijft groeien en met het opraken van de IPv4-adressen is de noodzaak voor een overstap naar IPv6 nu echt dringend”, zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux voor Akamai. “Dat organisaties hier inderdaad werk van beginnen te maken, blijkt uit de enorme toename in het waargenomen IPv6-verkeer, tussen World IPv6 Day in 2011 en de IPv6-dag in juni van dit jaar. Dankzij deze en andere inzichten die ons platform biedt, zijn wij in staat om organisaties beter te ondersteunen bij het wegnemen van deze complexiteit, zodat zij hun klanten optimaal kunnen bedienen.”

Beveiliging
In het tweede kwartaal detecteerde Akamai aanvalsverkeer vanuit 188 landen of regio’s. Net als in het vorige kwartaal was China opnieuw de belangrijkste bron van deze aanvallen, met een aandeel van 16% van het totaal. De VS en Turkije volgden als tweede en derde, met in totaal een aandeel van 20% van het geobserveerde aanvalsverkeer. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar waren de aanvallen minder geconcentreerd, met 10 netwerkpoorten (HTTP, Telnet, Microsoft SQL Server, etc.) die in totaal 62% van het waargenomen aanvalsverkeer te verduren kregen. Het belangrijkste doelwit was poort 445 (Microsoft-DS Service), met 32% van het totaal (vorig kwartaal: 42%).

“Doordat Akamai het wereldwijde aanvalsverkeer actief monitort, zijn we in staat trends te ontdekken. We zien bijvoorbeeld waar dat verkeer vandaan komt en op welke netwerkpoorten cybercriminelen zich richten”, vervolgt Nipshagen. “Aan de hand van onder andere die informatie kunnen we onze klanten optimaal beschermen en adviseren.

IPv4
Op wereldwijde schaal constateert Akamai dat de voorraad beschikbare IPv4-adressen nu snel begint op te raken. De Europese internetautoriteit RIPE heeft onlangs laten weten zijn laatste ‘block’ (ca. 16 miljoen adressen) aan te spreken, terwijl zijn Amerikaanse tegenhanger ARIN nog over drie blocks beschikt. Tegelijkertijd ziet Akamai dat het IPv6-verkeer over zijn netwerk een scherpe groei doormaakt, omdat steeds meer bedrijven overschakelen op IPv6.

Nederland
Nederland blijft in de hoogste regionen verkeren wat betreft aantallen internetgebruikers en websnelheden. Niettemin moet het in de categorie ‘hoogste gemiddelde verbindingssnelheid’ de eerste plaats – die het gedurende meerdere kwartalen bezette – afstaan aan Zwitserland. Dat land scoort in deze categorie met een snelheid van 8,4Mbps nu hoger dan Nederland (8,0Mbps). Ter vergelijking: in Duitsland werd het afgelopen kwartaal een gemiddelde verbindingssnelheid van 5,8Mbps gemeten, in het Verenigd Koninkrijk 5,7Mbps en in Frankrijk 4,6Mbps.

Pieksnelheden
Akamai keek ook naar de hoogste gemiddelde pieksnelheden van webverbindingen. In het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is Roemenië een opvallende koploper met 38,6Mbps. Op de wereldranglijst staat het land met dit resultaat zelfs op de vierde plek, achter de koplopers Hongkong (49,2Mbps), Zuid-Korea en Japan. Nederland blijft hier iets achter en bezet met een hoogste gemiddelde pieksnelheid van 27,9Mbps een vijfde plaats op de Europese ranglijst en de elfde plaats op de wereldranglijst. Deze 27,9Mbps is overigens wel 10% sneller vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. België doet het met 29,5Mbps zonder meer goed en kan zich daarmee derde van Europa en zevende van de wereld noemen. Het wereldgemiddelde bedraagt 16,1Mbps en dat is een toename van 44% ten opzichte van een jaar eerder.

Breedband
In het tweede kwartaal van 2012 was in Nederland 79% van de gebruikte verbindingen sneller dan 4Mbps. Hiermee staat Nederland op de tweede plaats op de EMEA-ranglijst, net achter Zwitserland (ook 79%, maar fractioneel hoger). De ons omringende landen scoren hier iets lager: België 69% (vijfde plaats), Duitland 57% (14de plaats) en het Verenigd Koninkrijk 56% (plek 16). Op de wereldranglijst bezet Nederland hiermee de derde plaats, na Zwitserland en koploper Zuid-Korea (84%). Wereldwijd heeft 39% van de gebruikers een verbinding van 4Mbps of sneller.

Snel breedband
‘Snel breedband’ wordt door Akamai gedefinieerd als 10Mbps of meer. In Nederland bleek 18% van de verbindingen in de onderzochte periode sneller dan 10Mbps. Opgemerkt moet worden dat dit cijfer een daling van 16% vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Niettemin is Nederland altijd nog derde in EMEA en zesde op de wereldranglijst van landen met snel internet, gevolgd door de Verenigde Staten met 16%. De VS is wel bezig met een flinke inhaalslag, want deze 16% betekent een groei van 76% ten opzichte van het jaar ervoor. Opmerkelijk hoog scoort Letland, waar 26% van de verbindingen snel breedband betreffen, goed voor de vierde plaats wereldwijd. Koploper hier is opnieuw Zuid-Korea, waar 49% van de aansluitingen sneller dan 10Mbps is. Wereldwijd ligt dit percentage op 10, een groei van 25%.

Mobiel
In samenwerking met partner Ericsson heeft Akamai ook de snelheden op mobiele netwerken wereldwijd in kaart gebracht. Deze mobiele providers zijn geanonimiseerd en worden voor Nederland aangeduid met NL-1 tot en met 3. Deze drie snelste providers bieden gemiddelde mobiele datasnelheden van 1,5 tot 1,8Mbps en pieksnelheden van 4,4 tot 8,1Mbps. Opmerkelijk is dat een Britse mobiele provider een hoogste pieksnelheid van 44,4Mbps levert; deze is hiermee de snelste ter wereld.

Over Akamai
Akamai levert oplossingen waarmee organisaties hun content overal veilig en snel aan gebruikers kunnen aanbieden, geoptimaliseerd voor ieder device. De kern van de Akamai-oplossingen is het Akamai Intelligent Platform: een intelligent wereldwijd netwerk met een zeer hoge snelheid en betrouwbaarheid. Met behulp van dit platform kunnen organisaties optimaal inspelen op de vier belangrijkste trends die de markt op dit moment bepalen: mobiel, media, de cloud en beveiliging. Elk van deze trends kent zijn eigen uitdagingen en kansen voor organisaties. Het Akamai-platform biedt één geïntegreerde oplossing waarmee klanten deze uitdagingen kunnen aangaan om kansen met succes te benutten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*