Bescherming onderhuurder

, ,

mr. J.J.C.M. Willemen (Joost), 2012, De Ondernemer

Een huurder gedraagt zich niet altijd zoals een goed huurder betaamt. Als dat vast komt te staan in een juridische procedure, dan kan de huurovereenkomst op vordering van de verhuurder worden ontbonden. Wanneer sprake is van onderverhuur, kunt u met een juridische verrassing worden geconfronteerd.
 
In een recente zaak waar wij als advocaat van de onderhuurder optraden speelde het volgende geschil. De verhuurder dagvaardt de hoofdhuurder en de onderhuurder en vordert daarbij onder andere ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde. Daarbij wordt vergeten ontbinding van de onderhuurovereenkomst te vorderen.
 
De kantonrechter te Eindhoven wijst de ontbinding van de hoofdhuurovereenkomst toe, maar de ontruiming wordt niet toegewezen, omdat ontbinding van de onderhuurovereenkomst niet is gevorderd. De onderhuurder kan voorlopig dus nog in de woning blijven zitten.
 
Om de onderhuurder uit de woning te krijgen moet de verhuurder een nieuwe procedure opstarten en opnieuw griffierechten betalen. De nieuwe procedure duurt tenminste een half jaar en bij een niet betalende (onder)huurder kan dat toch snel om veel geld gaan.
 
Dit voorbeeld geldt slechts in geval van de huur van een zelfstandige woning en is bijvoorbeeld niet van toepassing op de huur van bedrijfsruimten. De onderhuurder van een bedrijfsruimte geniet deze huurbescherming niet. Dit voorbeeld illustreert ook het belang van een juiste juridische procesvoering en zeker in het huurrecht met de verschillende soorten huurovereenkomsten kan goed juridisch advies op voorhand u veel geld besparen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*