Olympische wintersport én skelet print: skeleton

, ,

Zwarte handschoenen met witte skelet print

Toegegeven, handschoenen met skelet print en een Olympische wintersport die Skeleton genoemd wordt lijken niet zoveel met elkaar gemeen te hebben. Ze kunnen overigens best goed met elkaar gecombineerd worden, maar dit even terzijde. Als je een fan bent van de Olympische Spelen en in het bijzonder van de Olympische Winterspelen, dan is je vast wel eens een sportonderdeel opgevallen dat “skeleton” heet.

Eigenlijk is skeleton een soort stiefbroertje van de meer bekende wintersporten bobsleeën en rodelen. Bobsleeën gebeurt zittend door teams van twee of vier personen in een speciaal voor deze sport vervaardigde bobslee. Rodelen komt het dichtste bij skeleton. Beide sporten worden uitgevoerd door een sporter op een eenmansslee, maar er is verschil in positie. Een rodelaar knalt liggend op zijn rug de baan af met de voeten naar voren, terwijl bij skeleton de sporter op zijn buik ligt met zijn hoofd aan de voorkant van de eenmansslee.

Het ontstaan van skeleton

Zoals bij veel sporten het geval is, ontstond skeleton als een soort tijdverdrijf voor rijke heren die zich verveelden. Rond het einde van de negentiende eeuw konden alleen welgestelden het zich veroorloven om op vakantie te gaan. Favoriete landen waren onder andere Griekenland en Italië maar ook de sneeuw en de bergen van Zwitserland trokken een ruime belangstelling van bijvoorbeeld Britse gentlemen. Sankt Moritz gold ook in die tijd al als een centrum van wintersport waar de elite zich kwam vermaken.

Ergens tussen 1882 en 1884 begonnen welvarende Britse heren onder elkaar wedstrijdjes met sleeën te houden, waarbij ze de drukke, bochtige straatjes van Sankt Moritz afsuisden. Dat leverde een boel commotie op gezien het gevaar dat dit met zich meebracht voor voetgangers en andere toeristen. Uiteindelijk besloot een zekere Major William Bulpett om samen met een Zwitserse hotelier een speciaal slee parcours op te zetten dat het eerste in zijn soort was in Sankt Moritz. In 1892 ontwikkelde een andere Engelsman, L.P. Child, een slee die veel weg had van de botten van een menselijk skelet. Door het model van die slee kwam de naam “skeleton” in gebruik voor deze sport.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 1928 en 1948 in Sankt Moritz werd het parcours van Major Bulpett gebruikt voor de eerste officiële deelname van sporters die skeleton beoefenden. Vanaf de winterspelen in Salt Lake City in 2002 maakt skeleton een permanent onderdeel uit van de Olympische Winterspelen.

Wat is de link tussen skeleton en handschoenen met skelet print?

Om de waarheid te zeggen ligt die link er nauwelijks, buiten dan de naam zelf. Overigens zou het wel erg cool zijn als een beoefenaar van skeleton ook handschoenen zou dragen met een skeleton print erop, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Je hoeft trouwens geen skeleton sporter te zijn om te profiteren van de voordelen van handschoenen met een skelet print. Ze zien er niet alleen cool uit, maar ze zijn ook goed te gebruiken bij andere outdoor activiteiten.

Ze zijn vooral goed bruikbaar in de overgangsperiode tussen herfst en winter als er sprake is van bescheiden kou en als de wind wat guurder wordt. Op de motor, scooter of brommer krijg je dan net dat extra stukje bescherming tegen vervelend weer, zonder dat je direct hele zware handschoenen hoeft te hebben. Het zijn soepele, lichtgewicht handschoenen in zwart met een witte, grijze of gekleurde skelet print die ook heel geschikt zijn als aanvulling op je wintersport uitrusting. Ook niet-skeleton beoefenaars kunnen plezier hebben van deze uiterst coole handschoenen!

Klik hier om een setje handschoenen met skelet print te kopen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*