Theorie oefenen – Toen en nu

Vroeger speelden we buiten met een voetbal, tegenwoordig speel je Fifa op je PS3. Vroeger stuurde je je ouders een kaartje als je op vakantie was, nu stuur je een email dat ze jouw vakantiekiekjes op Facebook kunnen bekijken. Naast deze twee voorbeelden zijn er nog veel meer verschillen tussen de wereld van de jongeren van nu en twintig jaar geleden. De wereld digitaliseert in rap tempo en op veel vlakken is dit ook echt een vooruitgang.

Veel leermiddelen worden gedigitaliseerd en vaak online gezet. Veel jongeren staan te springen om hun rijbewijs voor auto, bromfiets of motor te halen. De eerste hindernis hierbij is het behalen van het theoriecertificaat waarvoor geoefend moet worden. Dit kan op de oude vertrouwde manier met het papieren theorieboek theorie leren. Veel ouders kopen dit, met de beste bedoelingen, voor hun kinderen, omdat zij dat destijds ook gebruikten. Inmiddels zijn er meer efficientere, digitale, lesmaterialen verkrijgbaar om het gewilde theoriecerticficaat te behalen..

Er zijn tegenwoordig veel sites waar je online theorie kunt oefenen voor auto, bromfiets en motor. Deze sites bieden online theorieboeken en online CBR oefenexamens aan. Bij veel sites zijn de CBR oefenexamens tegen betaling, maar er zijn ook enkele professionele sites die dit gratis aanbieden. www.Snelslagen.nl is hier een mooi voorbeeld van. Er zijn veel theoriesites van verschillende kwaliteit, omdat veel autorijscholen in hun vrije tijd een theoriesite starten. Hoe weet je nu welke theoriesite een goede is? Let vooral op de uitstraling van een website zelf. Ziet de theoriesite er professioneel uit en is het eenvoudig in gebruik, dan zit er vaak ook een professioneel bedrijf achter. Bekijk er een aantal en je zult snel merken wat de goede theoriesites zijn en welke de mindere.

Het is bewezen dat gesproken tekst en beeld beter blijft hangen dan het lezen van geschreven tekst. Theorie oefenen op online theoriesites is dan ook een absolute aanrader. Er wordt vooral in de CBR oefenexamens gewerkt met beelden en gesproken tekst. In sommige online theoriepakketten worden zelfs de complete teksten uit het theorieboek voorgelezen en toegelicht met voorbeeldfilmpjes over verkeerssituaties en gevaarherkenning. Ook kun je verkeersborden oefenen en worden deze per categorie met mooie plaatjes toegelicht. Het leren van theorie voor het auto, bromfiets of motor theorieexamen, is vaak efficiënter dan het ouderwetse papieren theorieboek

Helaas zijn er geen cijfers over het slagingspercentage van theorie examens. Echter gezien de didactiek van het online theorie leren, is het waarschijnlijk dat door deze nieuwe leermethode meer jongeren sneller slagen voor hun theoriecertificaat.

Het online leren van theorie is maar één voorbeeld van online leermiddelen, maar zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Kortom, online leren heeft veel voordelen en daarmee ook de toekomst. Of het ooit het nostalgische papieren boek volledig zal is nog maar de vraag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*