werkzaamheden van de wijnboer: september en oktober

September en oktober zijn belangrijke maanden voor de wijnboer. Kwaliteitsbewuste wijnboeren zullen de stokken flink snoeien en eventueel een ‘groene oogst’ uitvoeren, waarbij een flink deel van de druiven verwijderd wordt om de energie van de stokken te concentreren. Droge weersomstandigheden vormen nog steeds een gevaar voor de rijpende druiven. Ook kunnen regen of hagel in deze tijd van het jaar rotting van de druiven veroorzaken. Afhankelijk van de streek, het weer en druivensoort wordt tegen eind september begonnen met oogsten.

In oktober wordt in de meeste streken nog steeds geplukt. In sommige jaren en streken waar late-oogstwijn wordt gemaakt, wordt nu pas begonnen met oogsten. Als de oogst binnen is en de druiven geperst zijn, worden de schillen, stelen en pitten, de marc, over de wijngaarden verspreid, vaak in combinatie met compost en kunstmest.

De eerste en misschien wel belangrijkste beslissing waar de wijnmaker voor staat, is wanneer hij zal gaan plukken. Als het goed is heet hij (of zij) het suikergehalte, de zuurgraad en de algemene gezondheidstoestand van de druiven gevolgd in de weken voor de gebruikelijke oogstdatum. Bij de keuze voor een oogstdatum zal hij scherp rekening houden met de weersverwachtingen.

In warme klimaten oogst men veelal ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend. Dit om de duiven zo koel mogelijk binnen te brengen. Vroeger stortte men de druiven in een laadbak, waar ze vaak geplet en steeds meer geoxideerd in de zon lagen. Bij aankomst in de kelder hadden ze dan een aanzienlijk aandeel van hun primaire fruitsmaak verloren. Tegenwoordig zal iedere kwaliteitsbewuste wijnmaker erop toezien dat de druiven zo koel mogelijk en in kleine stabiele partijen arriveren. Bij mechanisch oogsten kunnen de trossen overigens onmogelijk intact blijven, want de oogstmachines schudden de druiven letterlijk van de wijnstok af. De grootste wijnen ter wereld worden nog steeds met de hand geplukt, dit geld ook voor Domaine Fouassier, Domaine Troussel en Domaine Corps de Loup.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*