Hoe maak je veilig gebruik van droogijs?

Droogijs. Wat is dat?

Wat is doorgijs precies en hoe kan ik droogijs bestellen? Koolzuurgas in vaste vorm. Door de druk en temperatuur aan te passen kan koolzuur voorkomen in drie verschillende fasen: gasfase, vloeistoffase en vaste fase (droogijs dus). Bij het maken van droogijs wordt de gasvorm van koolzuur eerst onder druk vloeibaar gemaakt en dan door kleine openingen geleid. Op die manier vormt zich ijskoude koolzuursneeuw die onder zeer hoge druk wordt geperst tot korrels/pellets en zelfs plakken of brokken/blokken.

Droogijs is totaal ongevaarlijk, mits u het verantwoord gebruikt!

Veiligheid voorop!

Droogijs is veilig, mits u het uiteraard op een verantwoorde manier gebruikt. Ook voor droogijs geldt: ongelukjes en onveiligheid voorkomen is beter dan genezen. U dient dus te weten wat u er wel en juist niet mee kunt doen. Dat leest u hieronder:

1. Vermijd contact met huid en ogen!
Droogijs heeft een temperatuur tot maar liefst -80 graden, en wordt daarom ook wel koudijs of koolzuursneeuw genoemd. Vanwege de extreem lage temperatuur van droogijs is het belangrijk om altijd handschoenen te gebruiken wanneer u ermee aan de slag gaat. Door gebruik van handschoenen voorkomt u blaren en brandwonden op uw lichaam. Bescherm bij het gebruik van droogijs ook uw ogen goed. Een veiligheidsbril dragen wordt sterk aanbevolen.

2. Gebruik droogijs uitsluitend in goed geventileerde ruimten.
Waterijs smelt bij warmte en wordt vervolgens vloeibaar water. Droogijs daarentegen niet; het sublimeert. Dat houdt in dat het ijskoud co2-gas wordt. Dit koude gas condenseert de waterdamp in de lucht. Het is daarom zeer belangrijk om uitsluitend met droogijs te werken wanneer u zich in een luchtige ruimte bevindt. Bij voorkeur gebruikt u droogijs in de buitenlucht, of in een open schuur (ter voorkoming van de wind).

3: Bewaar droogijs nooit in een luchtdichte verpakking!
Een verpakking die luchtdicht is komt onder een enorme druk te staan wanneer droogijs in gas sublimeert. Wanneer de druk in de verpakking te hoog wordt, kan dit leiden tot ontploffing. Dat is, vooral bij een grote verpakking, natuurlijk gevaarlijk. Voorkom gevaarlijke situaties dus door droogijs niet te gebruiken in een luchtdichte verpakking.

Conclusie: ga verantwoord met droogijs om!

Ga serieus en alert om met droogijs. Behandel het nooit met blote handen. Wie voor het eerst met droogijs gaat werken raden we aan de hulp in te schakelen van ervaren mensen. Bewaar droogijs op een veilige plaatst om ongelukken (met kinderen of onwetenden) te voorkomen.

Bovenstaand artikel is opgesteld namens ICS Dry Ice te Kaatsheuvel. U bent geheel vrij dit artikel te gebruiken op uw eigen website, blog of online magazine, MITS u alle links in het artikel mee kopieert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*