Intel komt met ‘s werelds eerste 6-watt serverprocessor

Verschillende fabrikanten bouwen microservers, opslag- en netwerkapparaten op basis van de 64-bit Intel Atom Processor S1200 productfamilie

Samenvatting

  • Intel Atom Processor S1200 server system-on-chip heeft zeer laag energieverbruik en beschikt over diverse essentiële eigenschappen, waaronder error-code correction (ECC), 64-bit ondersteuning en virtualisatietechnologie voor het gebruik in datacenters.
  • Ruim 20 energiezuinige systemen beschikbaar , waaronder microservers, opslag- en netwerkapparaten

Kontich, 11 december 2012 – Intel introduceert vandaag de Intel Atom S1200 productfamilie. Dit is de eerste low-power, 64-bit system-on-chip (SoC) voor microservers met een zeer hoge dichtheid. Daarnaast vormt de nieuwe productfamilie de basis voor een nieuwe generatie energiezuinige opslag- en netwerkapparaten. De low-power, krachtige zakelijke microprocessors zijn betrouwbaar, goed te beheren en zeer rendabel. “Het datacenter blijft zich verder ontwikkelen in verschillende segmenten en Intel blijft een leidende rol spelen in deze transities”, zegt Diane Bryant, vice president en general manager van Intels Datacenter en Connected Systems Group. “Al een aantal jaar geleden zagen we de behoefte ontstaan aan een nieuw type energiezuinige servers met een zeer hoge dichtheid en andere datacenterapparatuur. Vandaag is Intel de eerste die een 6 watt1 SoC aanbiedt met essentiële datacentereigenschappen.”

Intels volgende generatie microservers
Naarmate publieke clouds blijven groeien, nemen ook de kansen voor bedrijven toe op het gebied van hosting, content delivery en webservices. Servers met een zeer hoge dichtheid (‘high density’) gebaseerd op energiezuinige processors bieden de vereiste prestaties terwijl ze tegelijkertijd het energieverbruik – een van de grootste kostenposten voor het datacenter – sterk terugdringen. Echter, een van de voorwaarden van bedrijven voor het inzetten van nieuwe apparatuur in datacenters, is dat deze beschikken over diverse essentiële eigenschappen op het gebied van betrouwbaarheid, beheerbaarheid en virtualisatie.

De Intel Atom Processor S1200 productfamilie is de eerste low-power SoC met de datacenterfuncties die niet alleen zorgen voor de vereiste betrouwbaarheid en beheerbaarheid, maar ook aanzienlijke kostbesparingen bieden. De SoC beschikt over twee fysieke cores en in totaal vier threads, dankzij Intel Hyper-Threading Technology (Intel HT). Daarnaast biedt de SoC 64-bit ondersteuning, een controller voor maximaal 8GB aan DDR3-geheugen, virtualisatietechnologie (VT), acht PCI Express 2.0-kanalen, Error-Correcting Code (ECC) voor een hogere betrouwbaarheid en andere I/O-interfaces uit Intel-chipsets. De nieuwe productfamilie bestaat uit drie processors, met frequenties variërend van 1,6GHz tot 2,0GHz

De nieuwe Intel Atom Processor S1200 productfamilie is ook compatibel met de x86-sofware die veel wordt gebruikt in datacenters. Dit betekent dat deze energiezuinige systemen gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden en voorkomt de noodzaak voor additionele investeringen in het omzetten en onderhouden van nieuwe software.

Lager energieverbruik
Intel blijft er naar streven om systemen zo energiezuinig mogelijk te maken. Sinds de introductie van de low-power Intel Xeon processors in 2006, heeft Intel telkens nieuwe generaties van low-power processors afgeleverd, die het energieverbruik (Thermal Design Power; TDP) hebben teruggebracht van 40 watt in 2006 naar 17 watt dit jaar, dankzij Intels geavanceerde 22 nanometer (nm) chipprocedé. De Intel Atom Processor S1200 is de eerste low-power SoC met servereigenschappen en een verbruik van slechts 6 watt1 TDP.

Brede ondersteuning door de industrie
Op dit moment gebruiken ruim 20 low-power systemen, waaronder microservers en opslag- en netwerkapparatuur, de Intel Atom Processor S1200 productfamilie, van onder andere Accusys, CETC, Dell, HP, Huawei, Inspur, Microsan, Qsan, Quanta, Supermicro en Wiwynn.

“Organisaties met zeer zware werklasten hebben krachtige servers nodig voor maximale efficiency en om radicale besparingen aan serverruimte, kosten en energie te kunnen realiseren”, zegt Paul Santeler, vice president en general manager, Hyperscale Business Unit, Industry-standard Servers and Software bij HP. “Bij veel van deze organisaties worden HP-servers gebruikt en de Intel Atom Processor S1200 is zeer belangrijk bij het ontwikkelen van de volgende generatie computersystemen die ontworpen zijn voor specifieke applicaties, om de kosten en het energieverbruik sterk terug te dringen.”

Meer in de toekomst
Intel werkt momenteel aan de volgende generatie, extreem energiezuinige Intel Atom-processors, met de codenaam ‘Avoton’. Avoton, beschikbaar in 2013, zal Intels SoC-mogelijkheden verder uitbreiden en gebruikmaken van de geavanceerde 3-D Tri-gate 22nm transistors van het bedrijf. Daarmee zal Avoton de beste eigenschappen bieden op het gebied van energieverbruik en prestaties.

Voor klanten die geïnteresseerd zijn in low-voltage Intel Xeon-modellen voor energiezuinige servers, opslag- en netwerkapparaten, zal Intel volgend jaar de nieuwe Intel Xeon processor E3 v3-productfamilie introduceren, die gebaseerd is op de ‘Haswell’ microarchitectuur. Deze nieuwe processors zullen profiteren van nieuwe energiebesparende functies in Haswell en zullen optimale prestaties per watt bieden.

Prijs en beschikbaarheid
De Intel Atom Processor S1200 is per direct verkrijgbaar, vanaf $54 bij afname van minimaal 1.000 stuks.

Meer informatie over deze aankondiging, inclusief een presentatie van Diane Bryant, achtergrondinfo en hi-res beeldmateriaal, is te vinden in de Intel Newsroom: http://newsroom.intel.com/docs/DOC-3172.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*