Groei van snelheid internetverbindingen in Nederland stagneert, blijkt uit Akamai State of the Internet Q3 2012 rapport

  • Nederland nog wel aan kop in West Europa op het gebied van breedbandconnectiviteit: 82 procent van de internetverbindingen heeft een snelheid van 4Mbps of hoger
  • Distributed Denial of Service (DDoS) -aanvallen tegen banken in de VS bereikten een verkeersvolume van 65Gbps
  • Bijna een kwart van het waargenomen aanvalsverkeer was afkomstig uit Europa
  • 680 miljoen unieke IP-adressen maakten verbinding met het Akamai Intelligent Platform

Amsterdam, 23 januari 2013Akamai Technologies, leverancier van technologie die het web versnellen en beveiligen, heeft zijn ‘State of the Internet‘-rapport over het derde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Het rapport laat onder andere zien dat Nederland binnen West Europa nog altijd aan kop staat op het gebied van internetsnelheid: 82 procent van de internetverbindingen heeft een snelheid van 4Mbps (megabit per seconde) of hoger. De groei in de internetverbindingssnelheid in Nederland stagneert echter wel. De gemiddelde verbindingssnelheid nam met slechts 0,8 procent toe tot 8,5Mps. Het Q3 2012 State of the Internet rapport is gebaseerd op gegevens die Akamai op zijn wereldwijde netwerk – het Akamai Intelligent Platform – heeft gemeten.

De groei van het aantal 4Mbps+ verbindingen was in Nederland eveneens aan de lage kant. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 3,7 procent; op jaarbasis 2,1 procent. Ter vergelijking: in Zwitserland (met 81% de nummer twee binnen West Europa) was de groei van 4Mbps+ verbindingen op jaarbasis een respectabele 16 procent. Wereldwijd moeten we alleen Zuid Korea voor laten gaan, waar 86 procent van de verbindingen een snelheid heeft van 4Mbps of hoger.

Ook voor wat betreft zeer snelle internetverbindingen (10Mbps of hoger, de zogenaamde ‘high broadband’-verbindingen) bleef Nederland – samen met Zwitserland – aan kop in West Europa: in beide landen maakten deze snelle verbindingen in Q3 22 procent van het totaal uit. Opvallend is hier dat de Nederlandse groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal (Q2 2012) een aardige 17 procent bedroeg, maar dat op jaarbasis slechts 1,1 procent meer high broadband-verbindingen door Akamai werd gedetecteerd. Om dit in perspectief te plaatsen: in Het Verenigd Koninkrijk nam het aantal 10Mbps+ verbindingen op jaarbasis met maar liefst 145 procent toe. Ook in andere Europese landen groeide het aantal high broadband verbindingen stevig ten opzichte van Q3 2011: Denemarken (64%), Zweden (61%), Finland (73%, België (57%), Duitsland (42%), Spanje (111%) en Frankrijk (79%).

“Nederland bevond zich altijd in de voorhoede van Europa op het gebied van breedbandverbindingen. En we behoren nog altijd tot de top, maar andere landen zijn duidelijk bezig met een inhaalslag”, zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux voor Akamai. “Het internetgebruik in Europa neemt een steeds grotere vlucht en gebruikers krijgen de beschikking over steeds meer bandbreedte. Dat heeft ook gevolgen voor de kerninfrastructuur van het internet, omdat die gebruikers ook meer gaan verwachten van de snelheid en kwaliteit van hun verbinding, bijvoorbeeld bij video-on-demand. En dat is nu juist waar een partij als Akamai een belangrijke rol kan spelen, om ervoor te zorgen dat aanbieders de beschikbare bandbreedte optimaal kunnen inzetten, met de beste gebruikersbeleving.”

Operatie Ababil
Akamai was in het derde kwartaal betrokken bij het beschermen van enkele van de organisaties die in september 2012 het doelwit waren van een reeks DDoS-aanvallen, bekend onder de codenaam ‘Operatie Ababil’. Daarbij detecteerde Akamai aanvallen met de volgende kenmerken:

  • Het totale aanvalsverkeer bereikte een volume van 65Gbps (gigabits per seconde), met verschillende technieken en doelwitten;
  • Een aanzienlijk deel (bijna 23Gbps) van het aanvalsvolume was gericht op Domain Name System (DNS) -servers die gebruikt worden voor Akamai’s Enhanced DNS-diensten;
  • Het aanvalsverkeer op Akamai’s DNS-infrastructuur betrof zowel UDP- als TCP-verkeer. Daarmee werd getracht de servers – en daarmee het netwerk dat zich daarachter bevond – te overbelasten;
  • Het merendeel van de aanvallen betrof verzoeken om legitieme webpagina’s van de sites van klanten van Akamai, via HTTP en HTTPS, in een poging de webservers te overbelasten;
  • Een deel van het aanvalsverkeer bestond uit ‘junk’-verkeer, die automatisch door de Akamai-servers werden genegeerd;
  • Een klein deel van het aanvalsverkeer bestond uit een groot aantal HTTP-verzoeken aan dynamische onderdelen van sites, zoals pagina’s waar de locaties van bankvestigingen of geldautomaten kunnen worden opgezocht, en zoekpagina’s.

Aanvallen
Europa was in het derde kwartaal de op één na grootste bron van aanvalsverkeer (na Azië). Om dit aanvalsverkeer te detecteren en te verzamelen, gebruikt Akamai een reeks van ‘agents’ die gedistribueerd zijn over het internet. Op basis van deze informatie is het bedrijf in staat om vast te stellen uit welke landen het meeste aanvalsverkeer afkomstig is, evenals op welke netwerkpoorten deze aanvallen zich het meeste richten.

China was in het derde kwartaal opnieuw verantwoordelijk voor het grootste volume van het door Akamai waargenomen aanvalsverkeer; bijna een derde van het totaal (33%). Dit is twee maal zo veel als gedurende het voorgaande kwartaal. Bijna 25 procent van het waargenomen aanvalsverkeer in het derde kwartaal was afkomstig uit Europa.

Daarbij was poort 445 (Microsoft-DS) wederom het belangrijkste doelwit van de aanvallen, met 30 procent. Poort 23 (Telnet) was op afstand de tweede, met slechts 7,6 procent.

IPv4 en IPv6
Het aantal beschikbare IPv4-adressen nam in het derde kwartaal van 2012 verder af. Volgens gegevens van de Regional Internet Registries (RIRs) in de verschillende landen, blijkt dat de uitgifte van IPv4-adressen door RIPENCC (de Europese RIR) in het derde kwartaal gestaag bleef stijgen, waarbij het zich in de tweede week van september stabiliseerde. Dit komt mooi overeen met de mijlpaal van 14 september 2012, toen RIPENCC zijn laatste blok van ongeveer 16 miljoen IPv4-adressen moest aanspreken. RIPENCC maakt daarbij bekend dat het vanaf dat moment zuiniger zal zijn met het uitgeven van IPv4-adressen: “Het is nu van het grootste belang dat stakeholders IPv6 uitrollen binnen hun netwerk, om de continuïteit van hun online activiteiten te garanderen en de toekomstige groei van het Internet veilig te stellen.”

Mobiele connectiviteit: gebruikers in Rusland en Spanje hebben de snelste mobiele verbindingen
De hoogst gemeten gemiddelde snelheid voor mobiele verbindingen in Q3 2013 was 7,8Mbps, van een mobiele provider in Rusland. Dezelfde provider wist ook de hoogst gemeten gemiddelde pieksnelheid te behalen: 39,2Mbps. Een Spaanse provider volgde echter op de voet, met 33Mbps. Nederland verbleekt bij deze snelheden: de hoogste gemeten gemiddelde mobiele snelheid was 2,1Mbps. Terwijl als pieksnelheid 10,5Mbps werd gemeten.

Analyse van Akamai IO-data die in het derde kwartaal werd verzameld, laat zien dat van de gebruikers die over mobiele netwerken verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform, het grootste deel (37,6 procent) gebruikmaakte van Android Webkit. Mobiele apparaten met Apple’s Mobile Safari kwamen met 35,7 procent op plaats twee. Wanneer echter wordt gekeken naar mobiele gebruikers op alle soorten netwerken, was Apple’s Mobile Safari goed voor 60,1 procent, terwijl Android Webkit slechts 23,1 procent behaalde.

Akamai’s State of the Internet-rapport is een wereldwijd kwartaaloverzicht van kernstatistieken omtrent internetpenetratie, mobiele datasnelheden, geografische oorsprong van webaanvallen en globale en regionale verbindingssnelheden. Deze cijfers zijn gebaseerd op verbindingen met 680 miljoen unieke IPv4-adressen uit 243 landen of regio’s over de hele wereld, waaronder Nederland. Aangezien een enkele IP-adres gebruikt kan worden door meerdere gebruikers – bijvoorbeeld wanneer men werkt via een firewall of proxy server – schat Akamai het totale aantal webgebruikers dat in het derde kwartaal verbinding maakte met zijn platform op ruim 1 miljard.

Her Akamai-rapport State of the Internet Q3 2013 is te vinden op http://www.akamai.com/stateoftheinternet.

Illustraties en grafieken zijn te downloaden van http://wwwns.akamai.com/soti/soti_q312_figures.zip

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*