Lichtplan deel 2

In het vorige artikel lichtplan deel 1 hebben we de basiskennis besproken die noodzakelijk is voor het ontwikkelen van een lichtplan. In dit deel geven we advies en tips over het verlichten van de woonkamer.

Multifunctioneel
De woonkamer is een multifunctionele ruimte, we kijken er tv, lezen er boeken of ontvangen vrienden en familie. Door verlichting op verschillende manieren in te zetten kan voor iedere functie de juiste sfeer gecreëerd worden. Het is daarom belangrijk om te weten wat de verschillende lichttypes doen met de ruimte en hoe deze optimaal ingezet kunnen worden.

Optisch bedrog
Afhankelijk van het doel kiest u voor plafond of staande lampen. Wilt u het plafond van de woonkamer lager doen lijken, kies dan voor een lamp aan het plafond. Is uw plafond juist aan de lage kant, dan kunt u overwegen om voor staande verlichting te kiezen om zo de illusie van een hoger plafond te creëren. Belangrijk bij staande lampen is dat de lichtbundel richting het plafond gaat en daarnaast dat de lichtbundel de breedte in gaat, dit om zo een groot deel van het plafond te kunnen verlichten. Het is aan te raden om op de basisverlichting een dimmer te installeren waardoor de lichtsterkte aan iedere situatie aan te passen is.

Armaturen
Er zijn diverse armaturen verkrijgbaar, let hierbij op het doel van de verlichting voordat u een keuze maakt. Een armatuur met kap zorgt ervoor dat de felheid uw lichtbundel afneemt en dat deze ook minder ver zal spreiden. Een voordeel van een lampenkap is dat de lichtbundels in directe banen geleidt kunnen worden waardoor, mits goed geplaatst, een gelijkmatige verdeling van licht zal ontstaan. Bij het creëren van een leeshoek in uw woonkamer dient de lamp aan bepaalde voorwaarden te voldoen, genoeg felheid, dimbaar en gericht licht wat eventueel in de gewenste richting te draaien is.

Meer sfeer
Nu wilt u uiteraard ook meer sfeer in huis, dit kan bereikt worden door meer beperkte lichtbronnen in te zetten. Een voorbeeld hiervan is een spot die u op een schilderij aan de wand laten schijnen of een vloerlamp die een mooie plant verlicht, door te spelen met licht en objecten kunt u speelse schaduweffecten creëren waardoor meer sfeer ontstaat. Door kaarsen als decoratie en alternatieve lichtbron aan uw interieur toe te voegen brengt u meer intimiteit in uw woonkamer, het zelfde geldt voor een open haard.

Met led verlichting kunt u alle kanten op, er is voor iedere situatie wel een geschikte lamp te vinden. Bij Ledlampendirect.nl kunt u dan ook goed terecht voor uw woonkamer verlichting, er is een ruim assortiment in spots, dimbare lampen, speciale vormen en diverse toebehoren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*