Maak voor een gitaar eenvoudig je keuze

Wil je binnenkort ook gitaar leren spelen? En je heb geen idee wat je wil spelen, omdat er teveel verschillende soorten zijn? Niet getreurd! In dit blogartikel vertellen we hoe je eenvoudig een keuze kan maken.

Kies als eerste de muziekstijl
De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is: welk muziekstijl wil ik gaan spelen? Als we het hebben over muziekstijlen, dan zijn er twee stijlen te kennen: de klassieke stijl of de western stijl. Afhankelijk van de stijl wordt het soort snaar bepaald. Bij klassieke muziekstijl zou je kunnen denken aan popmuziek, Zuid-Amerikaans muziek, klassiek muziek en Flamenco. En bij western muziekstijl is popmuziek ook mogelijk. Daarnaast kun je ook denken aan countrymuziek, folkmuziek en singer-songwriter muziek.

Er zijn twee soorten snaren
Heb je al een keuze kunnen maken tussen een klassieke en western muziekstijl? Dan weet je ook gelijk welke snaren je gaat gebruiken. Er zijn namelijk twee soorten snaren. De nylonsnarige gitaren passen bij een klassieke muziekstijl en de staalsnarige gitaren bij een western muziekstijl. Hieronder staan de kenmerken van de soorten snaren beschreven:

Kenmerken van nylon snaren:

  • De nylon snaren zijn licht in te drukken.
  • Nylonsnarige gitaren zijn in vele maten te koop.
  • De klank van de nylonsnarige gitaren is het vriendelijkst.
  • De nylonsnarige gitaren zijn prijs en kwaliteitsverhouding het gunstigst.

Kenmerken van stalen snaren:

  • De staalsnarige gitaren klinken het hardst.
  • Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar met elk een eigen karakteristiek geluid.
  • Op poppodia wordt het staalsnarige gitaar het meest bespeeld.

Een electrische of een akoestische gitaar?
Wanneer je een gitaar gaat kopen, moet je ook een keuze maken tussen een electrische en een akoestische gitaar. In dit blogartikel hebben we ook even de verschillen tussen een electrische en akoestische gitaar beschreven.

Electrische gitaar
Bij de electrische gitaar is het van belang om te weten welke houtsoort wordt gebruikt en of het massief is of laminaat. Hardware is een belangrijke factor wanneer je kiest voor een electrische gitaar. Hierbij kun je denken aan elementen, schakelaars, pluggen en potmeter. Bij een electrische gitaar kan je de volume omhoog draaien en er is een verscheidenheid aan keuze om de klank aan te passen, zoals een tokkelritme of harde rockmuziek. Een electrische gitaar is over het algemeen duurdere dan de akoestische gitaar. Ook moet je rekening houden dat je met een electrische gitaar een versterker nodig hebt om het hoorbaar te maken.

Akoestische gitaar
Bij een akoestische gitaar heb je een onderscheid in de houtsoort. De betere akoestische gitaren hebben een solide bovenblad in plaats van triplex of laminaat. Het verschil tussen een solide en een triplex/laminaat bovenblad is dat bij een solide bovenblad een warmere klank hebt. Daarnaast houdt de toon langer aan waardoor je meer boventonen hoort. Dit geldt uiteraard ook voor de zij en achterkant van de kast. Bij sommige akoestische gitaren is er een element ingebouwd, waarmee je op een mengpaneel of versterker kan aansluiten.

Merken
Als het goed is kun je nu beter je keuze bepalen voor een soort gitaar. Eerst maak je de keuze tussen een klassiek en western muziekstijl. Afhankelijk van de keuze, wordt het automatisch een nylonsnarige of staalsnarige gitaar. Vervolgens kun je kiezen tussen de akoestische en electrische gitaren. Daarna kun je kijken welke merk je kan nemen. Tegenwoordig zijn er wel honderden merken met allemaal andere eigenschappen. Het is misschien wel handig om een bekende merk te kiezen als Ibanez, Fender en Yamaha.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*