Pensioen wordt minder gekort

Het pensioen wordt door minder pensioenfondsen per 1 april gekort. Ook de korting van het pensioen valt lager uit dan eerder was voorzien. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Hierdoor zullen minder mensen wordt gekort op hun pensioen.

Pensioen minder korting
De verwachting is dat 70 pensioenfondsen de komende periode besluiten tot het korten van het pensioen. De verwachting is nu dat 40 pensioenfondsen vanaf 2014 kortingen op het pensioen moeten doorvoeren. Vorig jaar december verwachtte DNB nog dat 103 pensioenfondsen op 1 april het pensioen moesten korten. Het pensioen wordt gemiddeld met 1,9 procent gekort, terwijl eerder een korting van 2,3 procent was voorzien.

Pensioen van 5 miljoen Nederlanders gekort
Het pensioen van ruim 5 miljoen Nederlanders wordt gekort. De pensioenfondsen moeten uiterlijk 1 maart 2013 moeten hun deelnemers informeren over de korting op het pensioen. Volgende maand zal de Pensioenfederatie een lijst publiceren van fondsen die zullen gaan korten op het pensioen.

Hoogte pensioen en dekkingsgraad
De hoogte van de dekkingsgraad, dit is de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen, bepaalt of de pensioenfondsen moeten korten op het pensioen. De dekkingsgraden worden vanaf 1 februari door de pensioenfondsen naar de deelnmers gecommuniceerd.

Nieuwe rekenrente helpt pensioen
De nieuwe rekenrente zorgt ervoor dat de korting van pensioenen lager uitvalt. Door de nieuwe rekenrente, die in september 2012 werd geintroduceerd hoeven de pensioenfondsen de hoogte van het pensioen niet meer tegen de huidige zeer lage marktrente te waarderen. Bovendien is door de nieuwe rekensystematiek de dekkingsgraad nu veel minder aan de veranderingen op de financiele markten ondehevig. Door de stabielere dekkingsgraad is ook het pensioen meer waardevast geworden.

Pensioen is niet waardevast
Het pensioen wordt evenwel door veel pensioenfondsen niet voor inflatie gecorrigeerd. Dit betekent dat het pensioen 2,90 procent minder waard. Hiernaast beinvloeden ook de kabinetsplannen de hoogte van het pensioen.Deze kabinetsplannen zorgen ervoor dat in combinatie met de inflatie het pensioen ongeveer 5 procent minder waard wordt. Voor iedere Nederlander geldt dat het opbouwen van het pensioen steeds meer een eigen verantwoordelijkheid wordt, maar dit zal met name voor jongeren gelden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*