Vuurvliegje verantwoordelijk voor hedendaagse LED

Dankzij de interne structuur van vuurvliegjes hebben wetenschappers de originele led weten te verbeteren, daar waar in het verleden nog maar weinig succes op is behaald.

Vuurvlieg
Glimwormen vallen onder de familie kevers, ze staan ook wel bekend als vuurvliegjes of gloeiwormen. Er zijn zo’n 2000 soorten en dankzij het geven van licht zijn ze bekend over de gehele wereld. Glimwormen hebben de opmerkelijke eigenschap om zelfstandig licht te produceren, een proces dat bioluminescentie wordt genoemd. In speciale organen in het achterlijf wordt in een biochemische reactie het pigment luciferine geoxideerd door het enzym luciferase waarbij licht ontstaat. Onder de laag licht producerende cellen zit een laag cellen met kleine kristallen die het licht naar buiten reflecteren.

Nick Holonyak Jr.
In 1962 is de eerste lichtgevende diode (led) ontwikkeld door de Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak Jr. op dat moment was hij als wetenschapper in dienst van General Electric Company laboratorium in Syracuse New York. Nick Holonyak Jr. heeft voor diverse onderzoeken onderscheidingen gekregen waaronder de IEEE Medal of Honor, een onderscheiding die alleen uitgereikt wordt wanneer er duidelijk een uitzonderlijke bijdrage aan wetenschap en technologie is geleverd.

Mislukte poging
Wetenschapper van het Korea Advanced Institure of Science and Technology hebben al eerder een poging gedaan om de structuur van vuurvliegjes toe te passen bij de ontwikkeling van led lampjes. Ze hebben bij dit onderzoek de biologische nano-structuren van het insect nagebootst en dit verwerkt in de led lampjes, helaas kwamen ze toen niet verder dan een lichttoename van 3 procent.

Nieuwe poging
Deze week is een nieuw onderzoek gepubliceerd, in de Optics Express, waaruit blijkt dat vuurvliegjes op de zelfde manier licht intern reflecteren als door de mensen gemaakte LED’s. De wetenschappers zijn er daarom vanuit gegaan dat wanneer de gekartelde schalen het licht van een vuurvlieg verbeterd, deze waarschijnlijk ook een gelijke uitwerking gaan hebben op LED’s. Ze blijken gelijk te hebben. Dankzij de niet goed aansluitende schalen en het abrupte profiel dat daardoor gecreëerd wordt, is er een diffuse overdracht van licht waardoor de lichtsterkte versterkt wordt. Met behulp deze informatie hebben ze een nieuwe coating weten te ontwikkelen die zelfs op alle bestaande LED’s kan worden aangebracht. Wanneer deze coating en lampen waarbij de coating is toegepast op de markt worden gebracht is nog geen zicht op.

Thuis
Voor uw vertrouwde led verlichting kunt u terecht bij Ledlampendirect. Wij hebben een ruim assortiment aan Led verlichting, strips, spots en inbouwspots. Ook voor advies op maat bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*