Waar komt schilder vandaan?

, , , , , , ,

Tegenwoordig gebruikt de huisschilder allerlei nieuwe technieken en materialen zoals glasvezelbehang, glasvliesbehang en kalkverf. Heel vroeger was de schilder een zeer aansprekend beroep en was deze lid van een gilde. Hoewel een schilder niet meer gezien wordt als een beoefenaar van een eeuwenoud moeilijk beroep, is er veel kwaliteitsverschil in de branche.

De Meestersschilder
Vroeger verrichtte de meesterschilder met zijn gezellen het onderhoud van de gebouwen. Daarnaast moesten de schilders het heraldisch wapen van de stad op de wapenschilden aanbrengen. Hier komt de naam schilder vandaan. In die tijd was de samenstelling van verf heel anders, en had je al helemaal geen glasvezelbehang, glasvliesbehang of kalkverf.

Huisschilder

In de zestiger jaren luidde de definitie van verf van de huisschilder: verf is een vloeibaar pigment bevattende massa dat in dunne lagen over voorwerpen wordt aangebracht ter bescherming of verfraaiing daarvan en daarop bij kamertemperatuur een vaste laag vormt. Inmiddels hebben ontwikkelingen er toe bijgedragen dat we met ‘kamertemperatuur’ niet zoveel meer te maken hebben. Immers, zodra het vorstvrij is wordt er geschilderd. Van met vocht uithardende verfsoorten (lakken/coatings) ontwikkeld die zich ook beneden het vriespunt laten verwerken, drogen en uitharden. Ook is de natte verflaag van deze producten direct met water belastbaar. Zelfs dompeling in water doet de verflaag drogen en uitharden, immers, het gebruikt juist vocht om uit te harden. De nieuwste ontwikkeling op schildergebied is kalkverf. Volgende keer meer daarover.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*