Lichtplan deel 3

In deel 1 hebben we de basis uitgelegd waar het kennen ervan noodzakelijk is voor het ontwikkelen van een lichtplan. In deel 2 hebben we het gehad over de woonkamer, welke elementen daarbij komen kijken en waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit deel gaan we het hebben over de verlichting op de badkamer.

Badkamer verlichting
Bij badkamer verlichting staan 2 lichtvormen centraal, de algemene verlichting en de gerichte verlichting. Deze 2 lichtvormen gaan we dan ook bespreken samen met veiligheidsaspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.

  1. Algemene lichtvorm: Denk hierbij aan een goede plafondlamp of inbouwspots. Het is van belang dat deze verlichting de gehele ruimte verlicht zonder dat er extra lampen aan toegevoegd dienen te worden. Dimbare verlichting is ook zeer geschikt zodat de badkamer ook een relax ruimte kan worden, denk aan het liggen in bad waarbij fel licht hinderlijk kan zijn.
  2. Gerichte lichtvorm: Reinigen, scheren of make-up op doen vraagt om gerichte verlichting. Er kan daarbij aan verlichting aan weerszijde van de spiegel worden gedacht, zo wordt het gezicht goed belicht en worden schaduwen die het zicht belemmeren voorkomen. De verlichting mag in ieder geval niet rechtstreeks op de spiegel vallen, dit veroorzaakt weerkaatsing waardoor de ruimte onrustig kan worden en het zicht belemmerd kan raken.

Zorg voor het monteren en installeren van de verlichting dat de gerichte verlichting een aparte schakelaar heeft, dit maakt het mogelijk om de verlichting in te schakelen wanneer daar behoefte aan is en bespaart u energie.

Veiligheid
Bij badkamer verlichting is het van groot belang dat er rekening gehouden wordt met de veiligheid, dit door de hoge luchtvochtigheid. Zo dient deze verlichting direct op het netstroom aangesloten te worden en heeft u dus geen snoeren of stekkers. Bij gebruik van inbouwspots dient er gekozen te worden voor een lage spanning zoals 12Volt, deze zijn volop verkrijgbaar in LED. Daarnaast moeten de lampen tot op zekere hoogte waterdicht zijn, deze zijn onderverdeeld in IP-waardes:

  • IP 21: Middelgrote voorwerpen en drupdicht type 1 – geen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
  • IP 44: Spitse voorwerpen en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
  • IP 54: Stofbescherming en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
  • IP 65: Stofvrij en sproeidicht – geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.

Hoe hoger de IP hoe hoger de bescherming, dus voor verlichting die u in uw douche wilt plaatsen is een zeer hoge IP-waarde noodzakelijk. En de minimale IP-waarde in de badkamer dient in ieder geval 21 te zijn.

Voor badkamer verlichting in diverse IP-waardes kunt u goed terecht bij ledlampendirect.nl, zelf voor een IP-waarde van 68! Deze is verkrijgbaar in led strips en kunt u naast uw badkamer ook voor in uw tuin of om uw vijver gebruiken.

Volgende weer gaan we het hebben over verlichting op de slaapkamer. We geven u ook dan weer veel tips waar rekening mee gehouden dient te worden bij het aanleggen en het maken van de juiste keuzes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*