Moleculair koken met droogijs en de gevaren ervan

Op culinair gebied neemt het gebruik van droogijs steeds meer toe en ook op transport gebied zien we het gebruik van droogijs steeds vaker terug komen. Door deze ontwikkelingen komen natuurlijk steeds meer mensen met deze stof in aanraking. Omdat deze stof zo ook zijn gevaren met zich meebrengt tijdens het moleculair koken wil ik deze vandaag met je behandelen, zo ook vries transport, moleculair koken zelf natuurlijk en de kenmerken van de stof droogijs.


Typerend voor droogijs

Droogijs is een stof die een koelcapaciteit heeft die drie keer hoger is dan dat van water wanneer je dit in de vriezer legt. Droogijs is de vaste vorm van CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd. -78 graden kan droogijs behalen en in combinatie met andere stoffen nog zelfs kouder, namelijk rond de -100 graden Celsius. Droogijs kan een vaste vorm maar ook bestaan uit een soort van rook. Van deze rook wordt vaak gebruik gemaakt bij shows. Het rook van droogijs blijft namelijk nevelachtig op de grond hangen terwijl andere rook omhoog stijgt. Ook blijft de rook van droogijs langer hangen dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een rookmachine. Ook kan droogijs worden gebruikt bij moleculair koken en vriestransport.


De drie gevaren van het gebruik van droogijs bij het moleculair koken

1. Het werken met chemische en scheikundige stoffen tijdens het moleculair koken kunnen zorgen voor een geïrriteerde huid. Niet alle stoffen zijn goed voor de huid en overmatig gebruik hiervan kan dus tot irritaties leiden, zo ook bij droogijs. Je kunt droogijs niet zomaar vastpakken omdat het een koelcapaciteit van -78 heeft.
2. Het werken met droogijs tijdens het moleculair koken kan zorgen voor ontploffingen. De stoffen kunnen in combinatie met andere stoffen tot een ontploffing leiden en hier kun je lelijke wonden aan overhouden.
3. Het werken met droogijs tijdens het moleculair koken kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Droogijs hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn wanneer je het in combinatie met goede andere stoffen gebruikt. Maar wanneer je gebruik maakt van stoffen waarbij de combinatie niet goed is kan het een effect tot gevolg hebben dat weer kan leiden tot misselijkheid en hoofdpijn.


Vries transport met droogijs

Zoals ik net ook al zei kan droogijs gebruikt worden bij het vervoeren van verschillende middelen. Wanneer middelen koel moeten worden vervoert wordt er gebruik gemaakt van het vries transport. Vries transport zie je vaak terug in de medische wereld maar het kan ook nuttig zijn om cosmetica te vervoeren en natuurlijk nog een hele hoop andere dingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*