Alles over accu’s van een boormachine

Een accuboormachine is een elektrisch gereedschap die de benodigde energie uit een accu haalt en dus geen stopcontact nodig heeft tijdens de klus. Deze machines kunnen worden gebruikt als schroevendraaier en als lichte boormachine. Deze boormachines zijn niet geschikt om in beton te boren omdat een accu minder kracht geeft dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van een machine met snoer.

3 generaties
Accuboormachines zijn te krijgen met 3 soorten accu’s, de Ni-Cd, Ni-Mh en de Li-Ion. Dit zijn de 3 generaties accu’s waarvan de Ni-Cd de oudste en tevens goedkoopste is en de Li-Ion de jongste en tevens meest kostbare. Een accuboormachine kopen kan daarom een lastige beslissing zijn en wij hopen u met het toelichten van deze 3 op weg te kunne helpen.

Ni-Cd
De eerste accuboormachine beschikte over een Nikkel Cadmium (Ni-Cd) accu. Deze accu bevat het Cadmium wat een milieubelastend zwaar metaal is. Daarnaast had deze last van het “memory effect”. Dit effect houdt in dat er bij het opnieuw opladen van een accu die niet geheel leeg is, er permanent een deel van de accucapaciteit verloren gaat. Ook is dit een accu waarbij het opladen een stuk langer duurt. We zien deze accu door alle punten dan ook steeds minder vaak voorkomen.

NiMh
Dit is een oplaadbare batterij op basis van nikkel en metaalhydride. Deze kende het “memory effect” niet maar had als ander nadeel dat de zelf ontlading behoorlijk groot was. Bij het volledig opladen en kort gebruiken om vervolgens de accu 2 maanden later weer te gebruiken, dat deze al behoorlijk leeg was zonder hem tussentijds gebruikt te hebben. Tevens duurde het opladen van de accu’s vrij lang, waren ze van een behoorlijk formaat en zijn de accuboormachines te herkennen aan de “baksteen” die eronder hangt.

Li-Ion
Beter bekend als de Lithium-ion-accu, zijn accu’s die je tegenwoordig veel in elektronica voor consumenten ziet voorkomen. Dit type accu is vaak specifiek voor een apparaat gemaakt en heeft een hoge energie dichtheid. Ze zijn een stuk kostbaarder maar daar staat tegenover dat ze een stuk kleiner en lichter zijn, geen “memory effect”kennen, snel opladen en maar een kleine zelf ontlading hebben. Het nadeel van dit type accu is dat er ieder jaar een deel van de accucapaciteit verloren gaat, of deze nou gebruikt wordt of niet. Dit is echter niet iets om u zorgen over te maken, het verlies is te overzien en tegen de tijd dat dit hinderlijk wordt waren de andere accu types allang vervangen.

Accuboormachine kopen
U wilt een accuboormachine kopen? Dan is online winkel Toolnation dé beste keuze voor het aanschaffen van uw machine! U kunt een ruime keuze aan diverse accuboormachines vinden tussen de bekende merken waaronder DeWalt, Festool, Makita en Metabo.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*