Angela Merkel; Europa geen steun meer van Amerika!

,

BERLIN – Kanselier Angela Merkel van Duitsland, de meest invloedrijkste leider van Europa, heeft na drie dagen transatlantische bijeenkomsten besloten dat de Verenigde Staten met president Trump niet de betrouwbare partner is welke haar land en het continent Europa altijd op konden rekenen.
Duidelijk teleurgesteld door de instelling van Mr Trump over de NAVO, Rusland, klimaatverandering en handel, liet mevrouw Merkel zondag in München weten dat traditionele allianties niet langer zo stevig waren als voorheen en dat Europa meer aandacht moet besteden aan zijn eigen belangen “en zijn eigen lot in handen nemen.”
De tijden dat we blindelings op andere kunnen rekenen is wel een beetje voorbij liet Mevrouw Merkel weten na een omstreden NAVO-topconferentie in Brussel en een groep van 7 bijeenkomsten in Italië. “Dat is wat ik de afgelopen dagen heb ervaart.”
Mevrouw Merkel’s sterke opmerkingen waren een enorme seismische verschuiving in de trans-Atlantische relaties. Met de Verenigde Staten minder bereid om in het buitenland te helpen, geeft Duitsland in toenemende mate een grotere machtspositie samen met Frankrijk.
De nieuwe Franse president, Emmanuel Macron, heeft een bereidheid getoond om met Duitsland te werken en te helpen het continent uit de problemen te krijgen. En mevrouw Merkel ziet de toekomst van Duitsland steeds meer samen met de Europese Unie van 27 landen, zonder Groot-Brittannië welke na zijn stem zal vertrekken.
‘Dit lijkt het einde van een tijdperk, een waarin de Verenigde Staten heeft geleid en Europa gevolgd’, aldus Ivo H. Daalder, een voormalige Amerikaanse gezant van de NAVO die nu de directeur van de Chicago Council on Global Affairs is. “Vandaag de dag staat de Verenigde Staten in de richting van belangrijke kwesties haaks staat tegenover waar Europa op weg naar toe is. Merkel’s opmerkingen zijn een bevestiging van die nieuwe realiteit.”
Mevrouw Merkel’s nadruk op de noodzaak van Europa om zijn eigen belangen voorop te stellen komt nadat President Trump de publieke opinie van de NAVO-wetenschap inzake collectieve verdediging niet steunt of instemt met gemeenschappelijke Europese standpunten over mondiale handel, omgaan met de Russische agressie of de gevolgen van klimaatverandering.
“We moeten weten dat we voor onze toekomst alleen als Europeanen moeten vechten voor onze toekomst,” zei mevrouw Merkel.
Mevrouw Merkel, die de President Trump niet bij zijn naam heeft genoemd, sprak ook over het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten, wat betekent dat het continent zijn tweede grootste economie en een van zijn twee kernmachten zal verliezen. Het vertrek van Groot-Brittannië zal ook de transatlantische banden verzwakken en het continent meer blootstellen dan voorheen.
Gezien deze nieuwe context voor internationale betrekkingen, zei ze: “Ik kan alleen zeggen dat wij Europeanen ons Europese lot in eigen handen moeten nemen – natuurlijk in vriendschap met de Verenigde Staten van Amerika, in vriendschap met Groot-Brittannië en als goede buren in de rest van de wereld. Dat is ook mogelijk met andere landen, zelfs met Rusland. ‘

Noot voor de redactie: Financer Nederland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*