rockmusical

Meer dan een Liefdesverhaal

, ,

rockmusicalOp 14 & 15 oktober 2017 is het zover, dan gaat in het Nijmeegse theater de Lindenberg de rockmusical No Refugee in première! Een musical met en over vluchtelingen. Bijna twee jaar werkte het schrijversduo Lars Ratering (muziek) en Nicole Honneff (tekst en regie) aan het project.

De rockmusical No Refugee vertelt het verhaal van Achmed en Fatma, die nadat zij hun geboorteland Syrië zijn ontvlucht, terechtkomen in het asielzoekerscentrum Heumensoord in Nijmegen. Hier ontmoeten zij elkaar voor het eerst en worden ze hopeloos verliefd. Het verhaal, met Engelstalige en enkele Arabische liedjes, wordt gedragen door de Syrische rockzanger Adel Saflou (Aleppo, 1993) en zangeres Tine Soontiëns (Arnhem, 1986).

“Wie ben jij?”, deze vraag vormt het centrale thema in een verhaal over hoop, angst, argwaan, compassie en naastenliefde. Met de komst van 3000 Syrische vluchtelingen in Nijmegen een paar jaar geleden werd het schrijversduo in eerste instantie bevangen door schaamte. Ratering: “Tijdens een wandeling door de bossen van Heumensoord, begin 2016, werden we getroffen door de beroerde omstandigheden waaronder zij in ons land moesten verblijven. ‘Is dit onze welvaartstaat?’ Die schurende ongemakkelijkheid maakte na verloop van tijd plaats voor nieuwsgierigheid. Wie zijn deze mensen? Wat bezielt hen? Wat zijn hun talenten? Hieromheen hebben we een liefdesverhaal bedacht waarin die vragen expliciet aan de orde komen.” Zo is No Refugee behalve een universeel verhaal over de liefde, tegelijk een moderne vertelling waarin actuele thema’s aandacht krijgen zoals herkomst en identiteit van allochtonen en (de overbrugging van) cultuurverschillen.

Voor de verwezenlijking van dit even omvangrijke als ambitieuze project zochten Lars en Nicole de samenwerking met Syrische vluchtelingenzangers en zangeressen, zoals Salma Fayyad, die een aantal liedjes naar het Arabisch vertaalde en een Arabisch lied zal zingen en bijvoorbeeld Karim Shalhoub die de trailer maakte. Jaber Fayad speelt Ud in de musical en Mahmoud Ataya heeft meegeholpen bij het maken van het pr-materiaal.

Daarnaast wisten ze lokale musici aan zich te binden zoals het Nijmeegs popkoor Popolo (waar wekelijks ook acht vluchtelingen in meezingen) en vier strijkers van het Nijmeegs Strijkersgilde (Ike Verschoor, Janske Eijsbouts, Cocky Anderson en Liesbeth Bos). Ratering zelf speelt gitaar met een band die verder bestaat uit Frank van de Wiel (leadgitaar), Thomas Calis (drums), Gijs Nielen (bas) en Tomas Postema (hammond/orgel/rhodes). Er werken zo’n vijftien vluchtelingen mee aan het project op verschillende terreinen.

No Refugee is een productie van Stichting De Droommakerij  en is te zien in de grote zaal van de Lindenberg, op zaterdag 14 oktober 2017 om 20.00 uur en op zondag 15 oktober om 14.30 uur en om 20.00 uur.

EINDE PERSBERICHT- – – – -EINDE PERSBERICHT- – – – – EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie: Voor aanvullende informatie, beeldmateriaal of interview-aanvragen met acteurs, muzikanten of de makers, kunt u bellen met 06-156 58 219 of mailen naar larsratering@hotmail.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*