Waarom kiezen Archicten niet voor duurzame afbouwmaterialen?

, , , , , , , , ,

Architecten en aannemers maken vaak onbegrijpelijke materiaalkeuzes

Eurotexx kunststof rabatdelen van Milin B.V.

Na 8 jaar al de gevelbekleding vervangen! Dat mag niet kunnen!

Onlangs werd door Talen Vastgoedonderhoud Dronten van de woningen aan de Mattenbiesstraat in Amsterdam IJburg de houten gevelbekleding vervangen door Eurotexx, een kunststof dat100% recyclebaar is. Vier jaar eerder waren de gevels al van een nieuwe coatinglaag voorzien. Dit is één van de talrijke voorbeelden, die de vraag oproepen, waarom architecten en aannemers nog steeds kiezen voor onderhoudsgevoelige materialen, terwijl de duurzame oplossingen direct voor handen zijn?

De woningen op IJburg werden pas acht jaar geleden gebouwd. Al vier jaar na oplevering waren ze toe aan hun eerste onderhoudsbeurt. Vooral langs de randen en op de hoeken bladerde de coatinglaag al snel af en dreigde het hout te worden aangetast. Ook nu, weer vier jaar later, hadden de gevels de aanblik van een verpauperde buurt. Om te voorkomen dat dit probleem zich elke vier jaar zou herhalen en de onderhoudskosten volledig uit de hand zouden lopen, koos de vereniging van Eigenaren er voor de gevelbekleding volledig te vervangen en te kiezen voor kunststof. Eurotexx is een materiaal van Milin B.V. dat is gemaakt van kunststof dat voor 100% recyclebaar is en onderhoudsarm is en zonder problemen een woning leven lang meegaat.

Waarom nu pas?

De vraag die oprijst is: “Waarom nu pas gekozen voor kunststof en niet direct vanaf de nieuwbouw? Algemeen is de vraag: “Waarom kiezen architecten en aannemers vaak voor een houten gevelbekleding, die gevoelig is voor weersinvloeden? En die in onze natte en zilte klimaat al na een paar jaar geschilderd moet worden? Waarom de keuze voor een materiaal dat elke paar jaar een fikse onderhoudsbeurt nodig heeft, terwijl de alternatieven voor handen zijn?

Efficiency

Op het gebied van efficiency zijn er binnen de bouw nog grote stappen te maken. Binnen het bouwproces wordt al steeds meer geopteerd voor Lean bouwen en ketenintegratie, waarbij onderaannemers in een vroegtijdig stadium hun kennis inbrengen. Zeker ook in de keuze van de materialen valt nog veel te optimaliseren. Waarom kiezen voor onderhoudsgevoelig hout, terwijl met onderhoudsarme en duurzame kunststof bekleding hetzelfde visuele effect en dezelfde uitstraling wordt bereikt?

Exploitatiefase

Duidelijk is dat architecten en aannemers andere materiaalkeuzes zouden maken wanneer ze ook in de exploitatiefase medeverantwoordelijk zouden zijn voor de onderhoudskosten. Wanneer de exploitatiekosten en het bouwbudget samenkomen.  Onze nieuwbouw vraagt om een lange termijn visie waarin ook de exploitatiefase wordt meegenomen.

Kennis

Steeds meer partijen raken overtuigd dat architectuur en materiaalkeuze twee geheel verschillende disciplines zijn. Het maken van een krachtig ontwerp is het vakmanschap van de architect. Maar waarom mag de producent c.q. leverancier van materialen zijn producten alleen maar over de toonbank schuiven en wordt er niet of nauwelijks gebruik gemaakt van zijn kennis? Waarom niet samen op zoek naar de meest onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen? Het zou de kwaliteit en het imago van de bouw alleen maar ten goede komen. Duurzaamheid dient meer te zijn dan een modekreet, maar dient inhoud te geven aan een gebouw dat zonder intensief onderhoud 30 jaar lang zijn uitstraling behoud. Met als prettige gevolg, dat de opdrachtgever ook na een aantal jaren nog steeds een tevreden lach op zijn gezicht kan toveren wanneer hij de onderhoudskosten in ogenschouw neemt.

Voor meer informatie zie: http://www.milin.nl/eurotexx en http://www.eurotexx.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*