Controleer regelmatig uw aardlekschakelaar

, ,

Een aardlekschakelaar beschermt een gebruiker van elektrische apparatuur tegen aanrakingsgevaar. Een goede werking is daarom van levensbelang. Controleer daarom minimaal twee keer per jaar of uw aardlekschakelaar nog naar behoren werkt.
Wij vroegen Fokko de Jong van Elektrotechnisch Installatiebedrijf FIT om uitleg wat betreft de werking en controle van een aardlekschakelaar.

Hoe werkt een aardlekschakelaar Fokko?

“Iedereen is bekend met het woord ‘stroom’. Kort uitgelegd is stroom een elektrische lading, ofwel elektrisch geladen deeltjes die zich door een geleider verplaatsen. Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de hoeveelheid elektrische lading die de installatie ingaat en de hoeveelheid die via de retourleiding bij de aardlekschakelaar terugkomt.
Is de heengaande stroom gelijk aan de terugkomende stroom? Dan is de situatie veilig. Meet de aardlekschakelaar een verschil tussen de heengaande en terugkerende stroom? Wanneer het verschil, de lekstroom, een waarde bereikt die gevaarlijk voor u is, zal een goed werkende aardlekschakelaar de stroomkring binnen 300 milliseconden verbreken. De stroomkring wordt verbroken om u te beschermen tegen levensgevaarlijk aanrakingsgevaar. Een goede werking is dus van essentieel belang!”

En hoe controleer ik een aardlekschakelaar?

“Op alle aardlekschakelaars bevindt zich een knop waarop een T (de T van testknop) is aangegeven. Wanneer u deze knop indrukt, wordt er een foutstroom gesimuleerd en dient de hendel van de aardlekschakelaar naar beneden te vallen. Dit is de bevestiging van een goed werkende aardlekschakelaar. Mijn advies: controleer dit regelmatig, minimaal 2x per jaar, voor uw eigen belang.”

Wees zeker van een veilige situatie

Onze elektriciens hebben meetapparatuur waarmee onder andere de reactietijd van de aardlekschakelaar wordt gemeten. Conform regelgeving dient de aardlekschakelaar bij gevaarlijke lekstromen binnen 300 milliseconden de stroomkring te verbreken. Daarnaast is een goede aarding even belangrijk.
Om er zeker van te zijn dat uw elektra goed werkt, is het verstandig om dit te laten controleren door een erkende vakman van 0900 elektricien. In Groningen en omgeving is Fokko uw ervaren elektricien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*