Tips om vorstschade te voorkomen

, ,

Vorstschade: bevroren kraan

Tips om vorstschade te voorkomen

De eerste sneeuw is inmiddels gevallen en de vrieskou staat weer voor de deur. Het is inmiddels hoog tijd om alvast voorzorgsmaatregelen te treffen en de vorstschade aan waterleidingen te beperken. In dit beknopte artikel vindt u een aantal tips, want voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen.

Tips van onze buren

Ieder jaar worden vele huishoudens weer geconfronteerd met vorstschade aan de waterleidingen. De Belgische werkgeversorganisatie De Confederatie Bouw heeft onlangs enkele tips gegeven om de schade te beperken en zelfs te voorkomen. Tips die niet alleen in België van belang zijn, maar die ook in ons kleine kikkerlandje ter harte genomen kunnen worden. Vorstschade is immers een probleem dat ook in Nederland nog altijd teveel onnodige kosten met zich mee brengt, terwijl het makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Verwarmingslint aanschaffen

Het belangrijkste is om de waterleidingen die zich buiten en in de onverwarmde delen van de woning bevinden goed af te sluiten van de watertoevoer en deze ook volledig leeg te laten lopen. Er zou dus geen water meer in de leidingen moeten zitten dat zou kunnen bevriezen. Wanneer het om zogenaamde vitale leidingen gaat, kun je deze ook voorzien van een verwarmingslint dat in alle gespecialiseerde bouwmarkten en loodgieters aangeschaft kan worden.

Mosterd na de maaltijd

Helaas wordt de schade die door de vorst is aangericht altijd pas later zichtbaar. Pas wanneer het opnieuw begint te dooien en als de omgevingstemperaturen weer boven het vriespunt komen, komt men erachter dat het toch niet helemaal goed zit. Het bevroren water wordt dan namelijk weer vloeibaar en komt vrij. Indien er in de tussentijd lekken zijn ontstaan, zullen deze zichtbaar worden door de ontstane lekken. Het is dan van belang om de lekken te laten dichten door een gespecialiseerde en vakkundige loodgieter. Echter kan er een enorme wachttijd ontstaan doordat ieder jaar vele huishoudens te laat de schade ontdekken. Dus, controleer uw leidingen nog even goed! Of laat dit doen door een specialist. In Amsterdam en omgeving kunt u terecht bij Amsterdam-loodgieters.nl.

Bron: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/nieuws/voorkom-vorstschade-aan-waterleidingen/article-4000215825559.htm

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*