Het HAN in LED

De opleidingen van de Faculteit Educatie in Nijmegen van het HAN krijgen een nieuw onderwijsgebouw. De bouw is gestart op 10 november 2011 en wordt het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Atrium
De duurzaamheidsambities van de hoge school en het multifunctioneel willen gebruiken van de ruimtes zijn geresulteerd in een bijzonder ontwerp. Dit ontwerp is meteen een grote uitdaging voor het lichtontwerp, maar de gewenste oplossing in led verlichting is gevonden en meegenomen in het ontwerp. Door het 6 verdiepingen tellende atrium te zien als een geheel in plaats van separate verdiepingen wordt ervoor gezorgd dat er een gelijkmatige lichtverdeling zal zijn. Hierin zijn ook enkele loopbruggen opgenomen die individueel het atrium verlichten waardoor er minder armaturen toegepast hoeven te worden en het lijnenspel van de architect niet verloren gaat. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van led verlichting.

Duurzaam en groen
Door het samenspel van voornamelijk groene gevels in combinatie met glas wordt er een aangenaam klimaat gecreëerd met als bijkomend voordeel veel lichtinval. Door gebruik te maken van de hoogte verschillen ontstaat er een kunstmatig landschap waarin zogenaamde rotsen met bijzonder functies zijn geplaatst. Het landschap loopt van binnen tot buiten het gebouw door en de daken van deze “rotsen” worden als studielandschap gebruikt. Voor de duurzaamheid is naast de led verlichting ook gekeken naar het waterverbruik, materiaalverbruik, luchtkwaliteit, akoestiek en visueel comfort. Maar de meest opvallende punten zijn toch wel de gezondheid van de gebruikers en de indelingsflexibiliteit. Het gebouw voldoet dan ook aan de hoogste duurzaamheidsgraad voor gebouwen: een MIG-score van minimaal 330 en een EPC van lager dan 0,5.

MIG
MIG staat voor milieu-index gebouwen en is qua aanduiding van de classificering vergelijkbaar met het energie label op uw wasmachine. Deze wordt bepaald met behulp van GreenCalc+, dit is een instrument waarmee de duurzaamheid van een gebouw of wijk in kaart kan worden gebracht. Er wordt daarbij gekeken naar 3 thema’s: materiaalgebruik, watergebruik en energiegebruik. Deze thema’s worden vervolgens vertaald in een overzichtelijke score, de milieu-index, waardoor in een oogopslag duidelijk is of een gebouw duurzaam is of niet. De MIG geeft de duurzaamheid van een gebouw weer, onafhankelijk van het gedrag van de gebruiker die in het gebouw gehuisvest is en maakt het mogelijk om gebouwen met een vergelijkbare functie onderling te vergelijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*