Ooglaseren met of zonder oogflap. Hoe veilig is dat?

, , , ,
EyeCare Ooglaseren het beste en veiligste voor uw ogen

EyeCare Ooglaseren voor het beste en veiligste voor uw ogen

Ooglaseren met of zonder oogflap. Hoe veilig is dat?

Een geslaagde ooglaserbehandeling kan een echte verrijking van je leven zijn. Wakker worden en direct in staat zijn om scherp te zien is de droomwens van miljoenen bijziende mensen. Mensen die nog naar hun bril of contactlenzen reiken op het moment dat hun alarmklokje afgaat. Sporten met een bril is vaak lastig. Maar ook lenzen kunnen ongemakkelijk of irritant zijn: je moet ze elke dag inzetten en uitnemen. Ze kunnen vuil worden of zoek raken en je ogen kunnen gaan irriteren of zelfs gaan infecteren. En daar heb je allemaal geen last meer van na een ooglasercorrectie…

Maar hoe kies je de juiste ooglaserkliniek? En wat is de juiste ooglaserbehandeling? Voor wie zich probeert in te lezen in alle aangeboden informatie, ligt er een grote uitdaging: veel ooglaserklinieken schermen met ‘veilig’ en ‘modern’ en met oneigenlijke argumenten. En probeer daar maar eens doorheen te prikken als leek. Wij zetten een paar feiten voor u op een rijtje. U kunt dan gerichter kiezen waar u voor wilt gaan.

Twee verschillende methoden

Als u een ooglaserbehandeling overweegt, is het belangrijk om te weten dat er in feite twee verschillende ooglasermethoden zijn:
A. De ooglasermethode die werkt met een hoornvliesflapje (zoals Lasik, IntraLasik, IntraLase, IntraLasik Femto-second)
B. De ooglasermethode die géén hoornvliesflapje maakt (zoals Epi-Lasik, Lasek), de zogeheten oppervlakte behandelingen.

A. Methoden met een hoornvliesflapje

De ooglasermethoden die eerst een flapje maken, zijn het meest bekend en worden het meest toegepast. In dit rijtje horen Lasik en daarvan afgeleide methoden thuis. Met een speciaal verfijnd mesje (microkeratome) óf met de laser wordt door drie lagen van het hoornvlies heen een flapje gemaakt. Dit flapje wordt vóór het laseren opzij gevouwen en na het laseren weer op zijn plek teruggeklapt. Voordeel: een relatief pijnloze methode en snellere genezing. Nadeel: vaak (blijvend) droge ogen (20-30% van de behandelde mensen), Meer dan 30% heeft problemen met autorijden ’s avonds en ‘s nachts. Daarbij meer kans op complicaties en infecties. En nog véél belangrijker: wetenschappelijk onderzoek heeft recent uitgewezen dat het oogflapje toch niet zo stevig vastgroeit als eerst werd aangenomen. Alleen aan de randen van de flap en niet of nauwelijks onder het bed van de flap vindt vastgroei plaats. Er blijft dus voor altijd een zwakke plek achter in het oog. De randjes kunnen na een lichte tik op het oog loslaten (denk aan stoeien, sporten, ruw beroep, airbag, takje). Snelle hulp van een oogarts is dan geboden.

B. Methoden zonder hoornvliesflapje, de oppervlakte methoden

De ooglasermethoden die géén flapje maken, werken alleen in het buitenste laagje van het hoornvlies: het epitheel. Er wordt een klein stukje weefsel opzij geschoven, dat na de ooglaserbehandeling (net als een schaafwondje op je hand) snel en stevig geneest en geen zwakke plek achter laat. Epi-Lasik en Lasek horen in dit rijtje thuis. Voordeel: geen zorgen dat er een zwakke plek in het oog ontstaat. Minder kans op complicaties en infecties, dus ook minder kans op droge ogen. Deze methode kan bovendien mensen helpen met een grotere afwijking. Ook mensen die vanwege een te dun hoornvlies niet in aanmerking komen voor een oogflapmethode, kunnen vaak wel behandeld worden met Epi-Lasik of Lasek. Dit gaat op voor mensen met droge ogen, grote pupillen, hogere sterktes en grotere cilinders. Nadeel: de genezing van het oog (en dus ook de gevoeligheid) duurt 1 à 2 dagen langer. Het duurt ook wat langer dan de oogflapmethode voordat uw zicht helemaal optimaal is.

Conclusie

Als u een ooglaserbehandeling overweegt, zorg dan dat u goed weet wat de twee verschillende methoden inhouden en welke risico’s er aan kleven! Vraag de ooglaserklinieken waar u informatie aanvraagt, met welke methode ze werken: met of zonder een flapje. Laat u niet verleiden door mooie namen en loze kreten. Wat het meest zwaar weegt is: welke methoden past een oogkliniek toe en welke voor- en nadelen en risico’s bent u bereid te accepteren?

EyeCare Ooglaseren neemt afstand van de oogflapmethode. Wij maken alleen gebruik van Epi-Lasik en Lasek. Naar wens aangevuld met een CustomVue Wavefront behandeling.

  • Heeft u vragen? Bel ons op (085) 40 12 441- tegen lokaal tarief.
  • Wilt u weten wat het u kost? Momenteel kunt u gebruikmaken van onze Voorjaarsactie, die u tot 50% korting kan opleveren. Kijk hier voor de voorjaarsactie EyeCare Ooglaseren
  • Meer info op onze website: www.eyecare-ooglaseren.nl en vergeet niet ook de Blog (video interview) te bekijken/luisteren.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*