Opinie: Jaguar XJ – Een stevige stijlbreuk

, ,

Een stevige stijlbreuk!
Jaguar XJ1 auto leaseJa, dat mag je wel zeggen. Voor de bolhoeddragende thee-met-melk en lauw-bier-zonder-schuimkraag drinkende anglofiel moet deze nieuwe Jaguar XJ welhaast een ruimtevaartuig zijn. Jammer voor hem. Goed voor Jaguar. Want oude klanten gaan onvermijdelijk naar het hiernamaals dus hoef je niet eens slechte auto’s te bouwen om je klantenkring te decimeren, maar het helpt natuurlijk wel. Overigens gebiedt de eerlijkheid hier te zeggen, dat wij stiekem een beetje van (bijna) alle XJ’s – en zeker van de laatste – hebben gehouden. Temidden van al die gelikte, übermodere limo’s was die laatste Jaguar XJ eigenlijk altijd een verademing. Een prachtige, beschaafde auto, waaraan je eigenlijk niet af kon zien hoe geweldig hij reed. Uiterst lichtvoetig dankzij het aluminium koetswerk en met een veer- en afrolcomfort zoals alleen Jaguar dat wist te bereiken. En waarvoor Jaguar-adepten die de manier waarop een ‘Jag’ beweegt willen beschrijven, het niet te vertalen woord ‘waften’ hebben bedacht.

Een goed bewaard geheim?
Nu is er dus een nieuwe (om niet te zeggen: vernieuwende) XJ. Even wennen is het toch wel, maar na een tijdje ga je hem heus echt heel erg mooi vinden. En op de een of andere manier toont iedereen zich verrast bij het zien van de nieuwe grote Jag. Het lijkt wel of ze er bij Jaguar zelf ook nog niet helemaal van overtuigd zijn dat ze met deze radicaal gestileerde auto de juiste keuze hebben gemaakt; van een enorm mediaoffensief is bepaald geen sprake. Toch zou het zonde zijn als (ook) deze Jaguar een goed bewaard geheim blijft, want het is waarachtig een serieus goede automobiel. Die je bovendien het gevoel geeft in iets heel bijzonders te rijden. En dat mag dezer dagen toch best bijzonder genoemd worden. Sommigen zullen de mening zijn toegedaan dat het interieur van de Jaguar XJ een beetje te veel ker(st)mis is, maar sfeervol en origineel is het zonder enige twijfel. En zeker in de lange versie – die overigens qua uiterlijk volledig in balans is – kunnen benen die de weelde kunnen dragen heerlijk worden gestrekt. Daarbij, we mogen onszelf toch zo langzamerhand wel weer een beetje verwennen in de auto lease?

Kerstgedachte
Het is dan wel weer een beetje jammer, dat de interface voor de bediening van telefoon, navi, klimaatbeheersing en de (geweldige) audio ook erg ‘origineel’(lees; waardeloos) is. Gewoon nog even goed kijken hoe de Duitsers (Range Rover ook trouwens!) dat doen met een paar knoppen, waaronder eentje voor ‘terug’. In het kader van de Kerstgedachte zij het hen vergeven, evenals het fabriceren van die slechte auto’s die hondstrouwe klanten en dito dealers in het verleden tot wanhoop moeten hebben gedreven. Weg met het verleden, we moeten vooruit. Hetgeen ons brengt op het feit dat alle Jaguar XJ’s meer dan uitstekend vooruit willen, dankzij misschien wel de beste dieselmotor onder het ondermaanse (3,0 liter V6 met 275 pk) en twee fijne vijfliter achtpitters, waarvan de ‘Supercharged’ dik vijfhonderd pk heeft. De V8 die niet aan de beademing ligt heeft nog altijd een kleine vierhonderd pk, maar vooral een verbruik dat met dank aan het relatief lage gewicht zodanig binnen de perken blijft dat een achtcilinder XJ prima aan de raad van commissarissen is uit te leggen.

Dus…
Doe het nou maar gewoon (weer) eens een keer. En de (lease)prijzen vallen eigenlijk best mee.

Bright Auto Lease
Tel: 020 – 45 11 702
Mail: info@brightlease.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*