Burn out komt het meest voor in managementposities

,

Psycholoog Michael Leiter van het Centre for Organizational Research and Development waarschuwt dat burnout symptonen het meest voorkomen bij mensen die het best presteren.

De belangrijkste factor is de druk om te presteren binnen een korte tijdsspanne. Managers hebben het over het algemeen het zwaarst te verduren wat werkstress betreft, omdat zij de verantwoordelijkheid dragen en direct worden afgerekend op behaalde resultaten. In de praktijk blijkt echter dat een burn out ontstaat door een combinatie van factoren die de balans van een mens verstoren.

Hoe is een burn-out te herkennen?
Een burn-out is het gevolg van emotionele overbelasting, over een langere tijd. Dit resulteert in een gevoel van lichamelijke en emotionele uitputting. Uiteindelijk is men mentaal ‘op’ en neemt men een, vaak bewust, onpersoonlijke en afstandelijke houding naar de omgeving aan. De drang om te presteren neemt af en ook het zelfvertrouwen loopt een grote deuk op. In veel gevallen komt men in een depressie terecht.

Burnout voorkomen
Om een burnout  te helpen vermijden is het belangrijk doelstellingen en verwachtingspatronen bij te stellen, aldus Leister. Zo moet het risico op een burn out openlijk bespreekbaar zijn en moet het besef ontstaan dat managers niet alles kunnen. Geef werk dat minder prioriteit heeft uit handen of laat het liggen. Een mens wordt niet productiever naarmate men meer uren draait, dus is het belangrijk werk- en projecturen danig af te bakenen. Overwerk leidt tot vermoeidheid, wat de kans op ziek worden vergroot.

Behandelen van een burnout
Mensen met burnout verschijnselen kunnen terecht bij een burnout kliniek om burnout begeleiding te krijgen. Behandelprogramma’s zijn gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van de problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*