Psoriasis is meer dan rode, schrale vlekken

Psoriasis is méér dan vervelend!

Je kent waarschijnlijk wel een aantal mensen die last hebben van psoriasis. Om en nabij de 2% van de huidige Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis. Er bestaan verschillende soorten varianten psoriasis en niet iedereen heeft dus “dezelfde” last.

Er zijn verschillende soorten psoriasis en daarom kun je ook niet ieder persoon die psoriasis heeft over 1 kam scheren. De meeste mensen hebben geen idee wat is om met psoriasis te moeten rond lopen.

Het is  meer dan enkel een aandoening waarbij je rode en schrale “plakken” krijgt op je lichaam. Ik ga het in dit artikel niet eens over de jeuk hebben dat psoriasis met zich mee brengt, soms wel tot bloedens aan toe.

Psoriasis heeft niet alleen fysieke klachten (zoals hierboven besproken), nee deze aandoening kan zich ook op een totaal andere manier uiten. Meer dan 75% van de mensen die deze aandoening hebben, kampen ook met mentale problemen. Rond lopen met grote plakken huid op je armen, buik of zelfs gezicht doet niemand goed. Psoriasis kan je sociale leven beïnvloeden omdat je zelfvertrouwen wordt aangetast. Dit is wat de meeste mensen niet weten.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel psoriasis behandelingen die erg goed werken. Zo zijn er goede medicijnen (het enige minpuntje zijn de bijwerkingen) en zalfen die goed kunnen werken. Ook je eigen levensstijl kan van groot belang zijn. Gezond eten, je huid goed verzorgen (gebruik geen zeep) en een gestructureerd leven opbouwen is KEY als je iets aan je psoriasis wilt doen.

Gebruik de 3’en: Rust, Rijnheid & Regelmaat!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*