3 Grootste justitiële dwalingen

De Puttense moordzaak
De Puttense moordzaak is misschien wel de grootste rechterlijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis. Wilco Viets en Herman Du Bois worden beide ten oprechte 10 jaar veroordeeld op de moord om Christel Amrosius. Justitie komt met een heel opmerkelijk verhaal maar de rechter besluit toch het duo te veroordelen. Nadat ze hun straf bijna hebben uitgezeten komt er een aanvullend onderzoek waaruit blijkt dat het verhaal van justitie onmogelijk is. In 2002 krijgen de 2 mannen op alle fronten eerherstel maar hebben dan al wel hun straf uitgezeten.
Ina Post
Ina Post werd in 1987 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar wegens een moord op een van haar cliënten. Ze werd verdachte omdat haar handschrift overeenkomsten had met de gestolen cheques van het slachtoffer. Onder grote druk van de recherche bekent ze de moord 2 maal. In 1990 wordt ze na 3 jaar lang vast te hebben gezeten vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag.
Sinds haar vrijlating is ze continu bezig geweest met het bewijzen van haar onschuld. Ook is er een boek over haar onterechte beschuldiging geschreven. In oktober 2010 wordt ze eindelijk helemaal vrijgesproken.
Lucia de Berk
In 2001 werd er aangifte gedaan voor een mogelijk onnatuurlijke dood van een baby in het ziekenhuis in Den Haag. Lucia de Berk was op dat moment in de buurt en werd gelijk verdacht. Er werd bekend gemaakt dat Lucia de B “verdacht vaak bij de sterfgevallen en reanimaties aanwezig was geweest”. In 2003 werd ze veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en TBS. In 2006 werd de zaak opnieuw onderzocht omdat de deskundige die een oordeel hadden gevormd in de rechtszaal niet tot alle informatie beschikten. In april word Lucia de Berk vrijgesproken, er was onvoldoende bewijs om aan te nemen dat de zo genoemde slachtoffers een niet natuurlijke dood waren gestorven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*