Gemeente Hardenberg vernieuwd websites met TYPO3 contentmanagementsysteem

, , , , , ,

Gemeente verkiest opensource oplossing boven Smartsite

Op 31 mei 2011 is de nieuwe website van de Gemeente Hardenberg live gegaan. De oude website voldeed niet meer aan de toegankelijkheidseisen en de mogelijkheden die nieuwe browsers tegenwoordig bieden. Binnen een relatief kort tijdsbestek werden zowel de gemeentewebsite als ook de websites voor de gemeenteraad, de brandweer en het Hardenbergs Archief omgezet naar het nieuwe cms. Ook het intranet werd gelijk beetgepakt.

Webrichtlijnen
Met de vernieuwde website voldoet de gemeente aan de strenge eisen rondom de Webrichtlijnen. De vorige website welke met het Smartsite cms was gemaakt scoorde niet hoog op deze richtlijnen, terwijl de vernieuwde website geheel geoptimaliseerd is. Hiermee wordt de toegankelijkheid van de website voor burgers met een visuele handicap sterk verbeterd.

TYPO3 Gemeentekit
Net als inmiddels een groot aantal andere gemeentes is ook Hardenberg overgestapt op het opensource contentmanagementsysteem TYPO3. Door het toepassen van de TYPO3 Gemeentekit – een specifieke TYPO3 distributie – kon in een relatief kort tijdsbestek een gemeentelijke website worden opgeleverd. De Gemeentekit bevat zo’n 80% van de meest gebruikte functionaliteit binnen een gemeentelijke website. Hierdoor hoeft een gemeente niet de volledige kosten te dragen voor de ontwikkeling van de functionaliteit.

Verbeterde navigatiestructuur
De nieuwe website is opgedeeld in vijf hoofdthema’s, die elk zijn opgedeeld met hun eigen nieuwsrubrieken. De bezoeker kan navigeren door de rubrieken Wonen & Leven, Werken & Ondernemen, Sport, Cultuur & Vrije Tijd, Politiek & Organisatie en de Publieksdienst.
De website is zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor iedereen. Het is gebaseerd op de internationale standaarden voor kwaliteit en toegankelijkheid. Zo is er een voorleesfunctie voor blinden en is de site beschikbaar in verschillende lettergrootte voor slechtzienden. De website is ook goed toonbaar in alle moderne browsers.
Er zijn ook subsites aangemaakt voor de brandweer, gemeenteraad, gemeentearchief, afdeling sportcultuur. Deze zijn via dezelfde beheeromgeving te onderhouden.

Intranet
Ook het intranet werd vernieuwd. Er is een smoelenboek aanwezig waardoor het heel makkelijk is om een collega te vinden met alle contactinformatie. Daarnaast is er een fotoalbum en een evenementenkalender. Natuurlijk zijn er ook interne nieuwsberichten en documenten aanwezig op het intranet.

alterNET
Het project is gerealiseerd door internet dienstverlener alterNET Internet uit Dordrecht. Met projecten voor onder meer VARA, Online Breedband, gemeentes Oosterhout, Leiden, TU Delft, ministerie van Veiligheid en Justitie, is alterNET een van de belangrijkste dienstverleners gespecialiseerd in TYPO3 implementaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*