Kwart cursussen en opleidingen gevolgd op MBO, HBO en WO

, ,

Aanzienlijk deel cursisten weet niveau van de gevolgde cursus of opleiding echter niet te benoemen

Uit recent marktonderzoek in opdracht van cursuszoekmachine Cursusvoor.nl blijkt dat cursussen en opleidingen in een kwart van de gevallen gevolgd worden aan reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen (MBO 11,4%, HBO 12,9%, Universiteit 2,9%). In ongeveer 14,3% van de gevallen worden cursussen en opleidingen gevolgd via een thuisopleiding. Het overgrote deel wordt echter gevolgd op een ander instituut of via een ander bedrijf, namelijk 58,6%. De door 376 respondenten ingevulde enquête richtte zich tot inwoners van Nederland, van 18 jaar of ouder, die momenteel geen voltijdopleiding volgen (of die reeds eerder een opleiding op MBO, HBO of WO hebben afgerond).

Niveau opleiding
Nederlanders hebben in veel gevallen echter geen idee wat het niveau is van de cursussen en/of opleidingen die ze volgen, of kunnen deze simpelweg niet in de standaardcategorieën indelen. Op de vraag tot welk niveau de in de afgelopen drie jaar gevolgde cursussen en opleidingen behoorden (MBO, HBO of WO niveau), antwoordde een aanzienlijk deel (16,5%) het niet te weten. Bovendien antwoordde 19% dat de cursus of opleiding niet bij de eerder genoemde opleidingsniveaus hoorde. Volgens de respondenten was op 31% van de opleidingen en cursussen op MBO-niveau, terwijl 28,2 % aangaf de cursus of opleiding op HBO-niveau te volgen. Universitaire cursussen en opleidingen worden slechts zelden gevolgd. Slechts 5,2% van de respondenten ga aan dat de opleiding of cursus een WO-niveau had.

Opleidingen: duaal zeer populair bij MBO
Wat betreft de gevolgde opleidingen in het onderzoek is ook uitgezocht in hoeverre er gekozen is voor een voltijd, deeltijd of duale opleiding. Hieruit komen de volgende resultaten naar boven:

  • De respondenten volgde de afgelopen drie jaar in 11,1 % van de gevallen een voltijd opleiding. In 63% werd een deeltijd studie gevolgd en in 25,9% werd duaal gestudeerd.
  • Op MBO-niveau werd in ongeveer 3% van de gevallen voltijd gestudeerd. Deeltijd (ruim 48%) en duaal studeren (48%) zijn echter veel populairder.
  • Op HBO-niveau werd in bijna 9% van de gevallen een voltijd studie gevolgd. Een duale studie volgde ruim 11% van de respondenten. Deeltijd studeren steekt er echter met kop en schouders bovenuit; 80% van de respondenten die op HBO-niveau studeerde deed dit middels een deeltijd studie.
  • Op WO / Universitair niveau werd in ongeveer 20% van de gevallen een voltijd studie gevolgd. Duale studies werden door 10% van de WO-respondenten gevolgd. Deeltijd was wederom het populairste; ongeveer 70% volgde een deeltijd studie.

De lengte van de opleidingen varieert enorm. In ongeveer 40% van de gevallen duurde de opleiding minder dan een jaar of één jaar. Bijna 11% studeerde twee jaar. Bijna 50% volgde een opleiding die minimaal drie jaar duurde (drie jaar: 21,7%, vier jaar: 26,1%, vijf jaar of langer: 2,2%). Men kiest in de meeste gevallen dus voor een relatief korte of relatief lange opleiding.

Cursusvoor.nl
Cursusvoor.nl is de grootste zoekmachine voor cursussen, opleidingen, trainingen en workshops in Nederland. Cursusvoor.nl doorzoekt het aanbod van ruim 2.200 Nederlandse cursusaanbieders en combineert de ruim 28.000 resultaten in een totaaloverzicht. Cursusvoor.nl analyseert en publiceert om de paar weken onderzoeksresultaten van het onderzoek. Met de uitkomsten van het totale onderzoek krijgt Cursusvoor.nl een beter beeld van de (potentiële) bezoekers van de site, die interesse hebben in het volgen van opleidingen, cursussen, trainingen en workshops.

[dit persbericht is vrij te gebruiken op uw website of in uw magazine. Wij stellen het zeer op prijs als u de bedrijfsnaam Cursusvoor.nl vermeldt, inc. hyperlink.]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*