Op adem komen in Luxemburg

Luxemburg – of Lëtzebuerg in het lokale dialect – is zeker niet het grootste land in de Europese Unie, maar het is wel een van de kleine plaatsen in het toeristische landschap van Europa dat boven alles aandacht verdient. Het is tenslotte ook fijn om zo nu en dan prachtige bestemmingen te bezoeken die nog niet overwoekerd zijn door het massa toerisme.

Tussen de toeristische reuzen Frankrijk en Duitsland lijkt het ongelooflijk dat een klein land als Luxemburg een dergelijke variatie in landschappen en attracties kan hebben. Wanneer je bedenkt dat er eigenlijk maar twee grote steden zijn, namelijk de hoofdstad en Esch-sur-Alzette, dan kan je een idee krijgen van de rust en het natuurschoon in dit land dat soms zelfs te mooi om waar te zijn lijkt.

Luxemburg is geografisch verdeeld in drie delen. Het zuiden van het land is gelegen aan de grens met Frankrijk, en een belangrijk gebied waar in vroegere tijden het Groothertogdom ofwel Huis van Oranje-Nassau is gesticht.

In schril contrast tot dit staat het bergachtige noorden van Luxemburg. Deze bergen zijn in typische centraal-Europese stijl want de hoogste top, de Kneiff, ligt maar liefst 560 meter boven de zeespiegel. Ook vind je een deel van het bergketen van de Ardennen in Luxemburg. De glooiende landschappen zijn bezaaid met met fantastische bossen en akkers. En met gepast respect vind je hier verschillende monumentale begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog die nog steeds met veel aandacht worden verzorgd.

De Ardennen waren het toneel van het laatste wanhopige offensief van de Duitsers tegen de Amerikanen in de winter van 1944-1945. In elke stad in het noorden van Luxemburg vind je een monument dat herinnert aan dit zwarte hoofdstuk van de Europese geschiedenis. Generaal Patton wordt bijna als een nationale held gezien en werd begraven in Hamm, dichtbij de hoofdstad.

Ten noorden van Luxemburg vind je ook het Nationale Park Haut Sûre, een klein centraal-Europees bos naast een aangelegd meer dat het hele land van drinkwater voorziet, en Clervaux met zijn Romaanse kerk en klooster, waar je zelfs nog kan deelnemen aan de Gregoriaanse kerkdiensten.

In het oosten stroomt de rivier de Maas, die in tegenstelling tot wat men vaak denkt niet alleen aan het Duitse grondgebied toebehoort Hier vind je ook vele wijngaarden op de hellingen van een vallei die bezaaid is met idyllische dorpjes. De wijnen die hier worden gemaakt zijn voornamelijk wit en zijn sterk verbeterd in kwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Proef het zelf, of geniet van de andere sprankelende Luxemburgse wijnen of de Cremants, een genot voor de zintuigen.

Het nabijgelegen Müllerthal staat bekend vanwege de indrukwekkende rotsformaties, en het is deze charme die het de bijnaam “Klein Zwitserland” heeft opgeleverd. Een andere aanrader is het stadje Vianden, met het Middeleeuwse kasteel en de vele cafes. En om het Luxemburgse bier te proeven, moet je zeker in Diekirch langsgaan.

Luxemburg is een perfecte bestemming voor een weekendje weg om weer in contact met de natuur te komen, of te genieten van de meest romantische tochten langs adembenemende landschappen. Bekijk de online sites voor vele aanbiedingen van goedkope vluchten en hotels in Luxemburg om een reisschema te maken waarmee je de prachtige natuur en cultuur van dit kleine maar grandioze land kunt ontdekken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*