Iedereen multi-culti

, ,

Cursussen over intercultureel communiceren zijn vaak niet goed opgezet. Dit ligt aan twee belangrijke redenen. Ten eerste, de cursussen behandelen te veel theorie over andere culturen. Alsof weten, begrijpen is!? Daarbij moeten cursisten te veel veranderen in de manier van communiceren. Nergens voor nodig! Intercultureel communiceren doe je de hele dag door. Met een goede training pas je dit altijd op de juiste manier toe.

De hele dag
Inderdaad, je hoorde het goed. Wij communiceren de hele dag door intercultureel. Ga er namelijk maar vanuit dat ieder ander net wat anders in elkaar zit dan jij. De boodschap die de zender uitzendt wordt namelijk gevormd door zijn filters. Daarna wordt dezelfde boodschap door de filters van de ontvanger gehaald. Met mensen uit duidelijke andere culturen is het verschil in filters groter en dus duidelijker. Het is dan makkelijker om de noodzakelijke stappen in communicatie toe te passen. Kijk naar jezelf. Kijk naar de ander en kijk naar de boodschap. Om dit duidelijk te maken volgt er een korte begrippen uitleg en daarna bekijken we het communicatiemodel.

Begrippengebruik
Het begrip boodschap komt vaak voor als het over communicatie gaat. Je hoort vaak uitroepen als: De boodschap moet goed gecommuniceerd worden, de boodschap is niet over gekomen et cetera. Je moet er namelijk naar streven om jouw betekenis van wat jij wil zeggen aan de ander over te brengen. Boodschap is dus kortweg wat jij wil over brengen.

Dat overbrengen kan via verschillende media. Je kan iets zeggen, schrijven, twitteren, een tv spotje maken en ga zo maar door. Wij maken onderscheid tussen spraak, beeld en schrijven (inclusief digitaal).

Het zenden van de boodschap gaat vast lukken, daarna een boodschap ontvangen hoort ook bij Communicatie. Interactie omschrijft dat communicatie bij voorkeur twee richtingsverkeer is. Je kan je voorstellen dat dit anders is bij een schrijfsel dan bij een gesprek. Wij concentreren ons hier op gesprekken, dus het is voldoende om te constateren dat bij een gesprek er sprake is van real time interactie.

Als ik wat onaardigs tegen mijn vrouw zeg, krijg ik dat gelijk terug gekoppeld (waarschijnlijk tegen mijn scheen). De terugkoppeling op wat jij aan het vertellen bent is de feedback.

Filters. Iedereen bekijkt de zaken door de eigen bril. Ervaringen, persoonseigenschappen, opvoeding en de cultuur bepalen niet alleen wat voor een persoon jij bent, maar ook jouw benaderingen van andere personen. Praktisch gezegd op het gebied van communicatie, jouw kijk op de wereld en hoe je erin staat, bepaalt de betekenis van wat jij wil zeggen en hoe jij naar anderen luistert.

Communicatiemodel

Het model dat EMC Communication gebruikt, houd rekening met deze filters.

Een inschatting maken van de andere partij, zender of ontvanger, maakt bij communicatie het verschil. Wie heb je tegenover je? Hoe gaat zij interpreteren wat ik zeg? Erg belangrijk!

Dit model geeft aan de filters, veel uit maakt bij het ontvangen van een boodschap. Begin daarom altijd met het maken van een inschatting van de communicatie partner. Analyseer de situatie en begin dan met communiceren.

Ga er altijd vanuit dat degene tegenover je anders is dan jij! Jouw boodschap komt dus ook anders aan dan bedoelt. Bij communicatie bepaalt de ontvanger wat de boodschap uiteindelijk is. Kennis over de ander helpt bij het maken van een inschatting en maakt communiceren effectiever. Bedenk dus altijd wie er voor je staat.

De Goede Trainig
Wil je meer weten over intercultureel communiceren volg dan de training Intercultureel Communiceren. Meer lezen over praktisch gesprekken voeren, schrijf je dan in voor het gratis ebook Praktische Tools voor Gesprekken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*