Indexbeleggen blijft populair

De populariteit van indexbeleggen blijft wereldwijd verder stijgen. Consultancybureau McKinsey verwacht dat het beheerd vermogen van ETF’s (indexfondsen) in minder dan vier jaar wordt verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Eind 2010 was het wereldwijd beheerde vermogen in ETF’s ongeveer 1.500 miljard Euro. De verwachting van McKinsey is dat dit in 2015 is gegroeid tot 3.100 tot 4.700 miljard Euro.

Indexbeleggen door de jaren heen
Indexbeleggen is de afgelopen jaren al zeer snel in populariteit toegenomen. In de periode 2000 tot 2010 groeide het beheerd vermogen van ETF’s ongeveer met 30% per jaar. Het beheerd vermogen van overige beleggingsfondsen liet een groei zien van “slechts” 5 tot 6%.

Door de enorme groei zijn er ook veel aanbieders van indexfondsen in de markt gekomen. Onder de aanbieders van indexfondsen is inmiddels een hevige prijzenstrijd gaande. Door de grote concurrentiestrijd is het lanceren van een nieuwe ETF geen garantie meer voor succes.  Het aantal indexfondsen dat er niet in slaagt genoeg beheerd vermogen binnen te halen om het indexfonds rendabel te krijgen is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Vooral kleine aanbieders op het gebied van indexbeleggen hebben hier last van.

Consultancy bureau McKinsey voorziet dan ook dat aanbieders zich zullen gaan richten op nieuwe markten, bijvoorbeeld Azië.  Ook bestaat de kans dat producten als actieve ETF’s een grotere rol gaan spelen. Deze actieve ETF’s worden beheerd en hebben als doel een benchmark te verslaan. Het verschil met traditionele actief beheerde fondsen is dat actieve ETF’s transparant zijn en lage kosten hebben, net als de passieve indexfondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*