Indexfonds blijkt weer de goede keuze

,

S&P heeft onderzoek gedaan naar de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen in de afgelopen drie jaar in vergelijking met de prestatie van de benchmark. Uit dit onderzoek van S&P blijkt wederom dat de meerderheid van de actief beheerde beleggingsfondsen in de Verenigde Staten (VS) het indexfonds niet verslaat.

Hoe kijkt het onderzoek naar een indexfonds?
Uit het onderzoek van S&P komt naar voren dat 64 procent van de large cap, 75% van de midcap en 63% van de small cap-fondsen er niet in slaagt het indexfonds die gevolgd wordt te verslaan. De in het onderzoek gehanteerde benchmark voor deze categorieën zijn: S&P 500 index (large cap), S&P Midcap 400 index (midcap) en de S&P Smallcap 600 index (smallcaps).

In de aandelencategorie “groeifondsen” (ondernemingen waar een sterke groei wordt verwacht met een stijging van de aandelenkoers tot gevolg) is het percentage fondsen dat de benchmark niet verslaat heeft het grootst. In de categorie heeft 88 procent van de actief beheerde fondsen in een periode van 5 jaar de gekozen index (S&P MidCap 400 Growth index) niet verslagen. Daarnaast wist ongeveer 81 procent van de fondsen die zich op de emergings markets richt de afgelopen 3 jaar de gekozen index niet te verslaan.
De eindconclusie van het onderzoek is dat actieve managers in vrijwel alle belangrijkste aandelencategorieën achterblijven bij de gekozen index. In vrijwel alle gevallen leidt het volgen van de index uiteindelijke tot een hoger eindrendement. Een indexfonds is een beleggingsfonds waarmee een benchmark gemakkelijk gevolgd kan worden. Eén van de voordelen van een indexfonds ten opzichte van een actief beheerd fonds zijn de lage interne kosten. Een indexfonds volgt zo nauwkeurig mogelijk de index. Daarmee is de keuze voor een indexfonds in veel gevallen een betere keuze dan een actief beheerd fonds, omdat deze de index in de meeste gevallen niet verslaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*