Ondergronds Milaan: De geheimen van de stad

Ondergronds Milaan: De geheimen van de stad

De pracht van de Kathedraal van Milaan bewonderen, door de elegante ‘via Monte Napoleone’ flaneren of het klooster van ‘Santa Maria delle Grazie’ bezoeken om het schilderij van het Laatste Avondmaal te aanschouwen, zijn slechts enkele van de genoegens die de stad Milaan te bieden heeft. Zij die met dit toeristisch beeld echter geen genoegen willen nemen, kunnen zich inschrijven voor een ander avontuur dat hen de geheimen van een ondergrondse stad zal doen ontdekken.

De Tempel van de Nacht

In het park van de Villa Finzi staan twee merkwaardige gebouwen in neoklassieke stijl. Een daarvan is het Pavilioen van de Onschuld met zijn acht zuilen die ook bij pril zonlicht niets laten vermoeden van de geheimen binnenin. Tot in 2005 wist zelfs niemand van het bestaan van het ondergrondse bouwwerk dat “Tempel van de Nacht” gedoopt werd.

Een cirkelvormige opening, helemaal afgesloten door een zwaar hek, gunt een blik op een andere wereld die er van de buitenkant uitziet als een grot, maar in werkelijkheid een netwerk van gangen is. Beneden kom je uit op een rond grondplan met dubbele wanden, waar verschillende gangetjes naartoe leiden. Net als bij het Pavilioen buiten staan er beneden acht wit marmeren zuilen versierd met Corinthische kapitelen. Men weet nog steeds niet precies welke functie deze ondergrondse tempel had, maar archeologen gaan ervan uit dat hij het centrum was voor bijeenkomsten van vrijmetselaars of andere religieuze rituelen.

Een eindeloze doolhof van gangen

Volgens de populaire verbeelding moet elk zichzelf respecterend kasteel minstens één ondergrondse gang hebben. Toch stelt de realiteit soms teleur, aangezien niet alle kastelen over een ondergrondse wereld beschikken of tenminste niet altijd ontdekt is. Daarom is het Kasteel van Sforzesco, een van de symbolen van Milaan, een waar genot voor liefhebbers van geheime geschiedenissen, want onder zijn vestingen loopt een echt doolhof van gangen.

Net onder de Toren van Filarete kan je in een enorme ruimte afdalen, die op haar beurt weer uitkomt op een bakstenen tunnel naar weer een andere opeenvolging van nog onontgonnen gangen. Maar zonder twijfel het meest indrukwekkende gedeelte van de onderaardse tunnels vormt het netwerk dat de Geheime Overdekte Straat wordt genoemd. Diens functie was in wezen defensief; de bouw ervan kan worden teruggevoerd tot de Napoleontische tijd.

Een geheim mithreum in het centrum van de stad

Tussen de eerste en vierde eeuw n.Chr. oefenden de Romeinen een religie uit waarvan vandaag maar weinig bekend is: het mithraïsme. De meeste van hun tempels bevonden zich in grotten, waardoor ze verborgen bleven voor archeologen en vele geheimen van deze cultus mee in vergetelheid begraven werden.

Toch liggen bijna in hetzelfde centrum van Milaan, te midden van het chaotische verkeer van de Plaza Missori, tussen de overblijfselen van de kerk van San Giovanni in Conca de ruïnes van wat beschouwd wordt als een van de oudste mithreums van de stad. De crypte met een gewelfd plafond wordt ondersteund door 18 kleine zuilen, versierd met oude, in de loop van de tijd verkleurde fresco’s.

Als je deze en nog meer geheimen van de stad wilt leren kennen, aarzel dan niet en zoek op het internet naar aanbiedingen voor goedkope vluchten en hotels in Milaan om een verblijf te kunnen plannen volgens jouw wensen en jouw budget. Onthou dat goed voorbereid zijn de sleutel is tot goedkope vluchten en hotels op het internet, – dus we raden je aan uit te kijken naar wanneer de beste aanbiedingen verschijnen voor reizen naar Milaan en onmiddellijk te boeken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*