Percentages non verbale communicatie overdreven

, ,

woorden overbodig

Media over communicatie staan vaak vol met de levensgrote belangrijkheid van non verbale communicatie. Non verbale communicatie neemt vaak tussen de 85 procent en 93 procent van de communicatie voor zijn rekening. Deze cijfers worden zonder twijfel geaccepteerd en overgenomen in presentaties en artikelen. Non verbale communicatie is inderdaad een belangrijke factor in de communicatie. Overdreven percentages zijn helemaal niet nodig om dit aan te tonen.

Oorsprong van 85 en 93 procent
Professor Albert Mehrabian noteerde in 1967 verbijsterde cijfers over communicatie. De UCLA professor kwam tot de volgende conclusie. Mondelinge communicatie is voor:

55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. Houding , kleding)
– 38% vocaal (toon, hard / zacht, snerend.)
– 7% verbaal (de inhoud, woordkeuze)

Dit betekent een percentage van 93 procent. Recentere onderzoeken maken hier 85 procent van.

Mijn vogel of mijn vrouw

Dit betekent dat ik mijn goed beargumenteerde verhalen net zo goed aan mijn blauwe grasparkiet kan vertellen als aan mijn blonde vrouw. Maakt niet uit. Leuke felle kleren aan en een lief toontje en de boodschap komt nagenoeg hetzelfde aan. Natuurlijk, de zeven procent van verbaal zorgt ervoor dat de boodschap iets beter aan komt bij mijn vrouw. Onzin, toch? Waarom lees ik dan overal die rare percentages?

Juiste context
Als het gaat om het overbrengen van emoties en gevoelens hebben lichaamstaal, houding, toon e.d een hele belangrijke taak. Lichaamstaal is ook overheersend bij eerste indrukken en bij liegen. Probeer maar eens tijdens face-to-face interactie te liegen en probeer het over de mail. Mailen levert waarschijnlijk een beter resultaat op.

Communicatie gaat niet alleen over gevoelens en emotie. Wat te denken van inhoudelijke communicatie; een presentatie over de Tweede Wereldoorlog, een verkoopgesprek en de uitleg van een recept. De verhoudingen tussen non verbale- en verbale communicatie liggen dan anders.

Recentere studie
Sinds Mehrabian zijn er vela andere studies gedaan, zoek bijvoorbeeld het onderzoek van Buller. Deze onderzoeken bevestigen dat woorden veel belangrijker zijn dan de studie van Mehrabian laat zien. De verhoudingen zijn dan ongeveer: 60 procent verbaal en 40 procent non verbaal.

– 53% verbaal
– 32 visueel
– 15% vocaal

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Alle aspecten van communicatie kunt u verbeteren met trainingen van EMC Communication. U kunt meer informatie vinden op de website: http://www.emc-communicatie.nl . Daarnaast kunt u contact opnemen met Maarten Buitenhuis. Hij is bereikbaar via de mail op info@emc-communicatie.nl of 06 8300 4447.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*