De selectie van een indexfonds

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het gebruik van een indexfonds bij uw beleggingen een verstandige keuze. Echter wijst de AFM wel op een aantal aspecten waar u op moet letten bij het selecteren van een indexfonds. In dit artikel bespreken we kort de aandachtsgebieden die de AFM benoemt op haar website.


Indexfonds risico

Ieder indexfonds heeft een eigen risico. De risico-indicator geeft aan hoe groot het risico van het indexfonds is. Deze risico-indicator kijkt naar het koersrisico dat gelopen wordt met het indexfonds. Een indexfonds dat belegt in aandelen heeft een groter risico dan een indexfonds dat belegt in obligaties. Bij het samenstellen van uw beleggingsmix kunt u de risico-indicator gebruiken om invulling te geven aan uw beleggingsprofiel (de verdeling tussen aandelen, obligaties en overige investeringen).


Tegenpartijrisico

De structuur van indexfondsen kunnen verschillen. Zo zijn er indexfondsen die gebruik maken van derivaten of de onderliggende effecten uitlenen. Het indexfonds heeft dan een tegenpartijrisico, omdat het risico bestaat de tegenpartij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Tracking error

De tracking error geeft aan hoe nauwkeurig een indexfonds de index die gevolgd wordt volgt. De interne kosten (beheerkosten en transactiekosten) zorgen er voor dat er een verschil kan ontstaan in rendement tussen de index en het indexfonds. Dit verschil heet de tracking error. Hoe kleiner de tracking error, hoe nauwkeuriger het indexfonds de index weet te volgen.

Spreiding indexfonds
Een groot voordeel van vermogensbeheer middels indexfondsen is de brede spreiding. Echter gaat dit voordel niet voor ieder indexfonds op. Er zijn indexfondsen die hele specifieke indexen volgen, bijvoorbeeld een telecomindex of een index die alleen in effecten belegt uit de financiële sector.

Weergave rendementen indexfonds

Rendementen worden in veel gevallen in een grafiekvorm weergegeven. Hierbij wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen een beleggingsfonds en een bepaalde index. Let hierbij wel goed op welke rendementen met elkaar vergeleken worden, want er worden in sommige gevallen “appels met peren” vergeleken. Op die manier zegt de vergelijking niets.

Zoals te lezen is in dit artikel zijn er een aantal aspecten waar u als belegger goed op moet letten bij de selectie van een indexfonds.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*