Liberté-vakantiehuizen: Succesverhaal van een enthousiaste onderneemster

De Gelderlander, 15 oktober 2011 door Thed Maas

Volhouden en doorzetten. Het zijn eigenschappen die een ondernemer moet hebben, wil hij/zij succesvol worden. Neem Jessica Kappers uit Nijmegen. Tien jaar geleden begon zij met haar bedrijf Liberté Vakantiehuizen. Het eerste jaar moest er geld bij (“ik keerde mezelf 500 euro per maand uit”); het tweede jaar speelde ze quitte en pas het derde jaar wist ze met de verhuur van karakteristieke en betaalbare vakantiehuizen – vooral aan de westkust van Frankrijk – beleg op het stokbrood te krijgen. “We waren zeven dagen per week open van 9.00 tot 21.00 uur. Ik was zo gemotiveerd, maar soms ook zo moe dat ik onder het bureau in slaap viel. Inderdaad, dan denk je wel eens: “Waar ben je eigenlijk mee bezig?”.

Jessica studeerde in Nijmegen internationale bedrijfscommunicatie. Na een paar baantjes besloot ze voor zichzelf te beginnen. Samen met haar moeder Liberty – die werd vlak na de bevrijding geboren – reed ze naar Frankrijk op zoek naar vakantiehuizen voor de verhuur. “We spraken op de markt in Pleubian (Bretagne red.) een mevrouw aan die artisjokken stond te verkopen met de vraag of ze iemand wist die haar of zijn huis wilde verhuren.

“Oui, moi”, zei ze. “Rij zo meteen maar achter me aan. Dat was ons eerste vakantiehuis. Tegenwoordig vinden we ze ook via internet, maar toen was dat nog niet zo ontwikkeld.” Gemiddeld is ze drie weken per jaar in Frankrijk voor een ‘huizencheck’. “Dan bekijken we 8 of 9 huizen per dag; maken foto’s en aantekeningen en die werken we ’s avonds meteen uit. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.”

Ze startte in het Augustinus aan de Graafseweg en zit daar nog steeds. Niet meer alleen: ze heeft inmiddels twee mensen in dienst. Na een jaar had ze 50 vakantiehuizen in de verhuur en anno 2011 zijn dat er ruim 400 (vanaf 200 euro per week).

Kappers liep destijds al wat langer met het idee rond om in Frankrijk vakantiehuizen te gaan verhuren. “Frankrijk is een heel populair vakantieland. Maar eigenlijk was het de accountant die het beslissende zetje gaf. Die was razend enthousiast en zei: ‘meteen beginnen’. We hebben toen voor de westkust gekozen. Daar ga je voor een herstvakantie ook nog naar toe. Bovendien waren in de rest van Frankrijk al genoeg bedrijven actief.”

Ze merkt dat er een crisis is, maar er last van hebben is iets anders. “We zien dat mensen later boeken, dat wel. Maar de vakantie is voor de Nederlander heilig hoor. Er zijn wel andere dingen waar we wakker van liggen. Een lekkende olietanker voor de kust van Bretagne. Of een WK in combinatie met mooi weer hier. Dan blijven de mensen thuis. Verlies toch eens, denken wij dan tijdens de wedstrijd. Dan gaan de mensen tenminste weer op vakantie.”

Een bijzonder huis? Ja, Jessica verhuurt het voormalige huis van Hector Malot, schrijver van het beroemde boek “Alleen op de wereld”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*