POPPENVILLA VOOR KINDEREN IN DE KNEL

donatie aan basisscholen voor signalering van kinderen-slachtoffers van [huiselijk] geweld
POPPENVILLA VOOR KINDEREN IN DE KNEL

Maastricht 22 november 2011 – De samenwerkingsverbanden in het Nederlandse basisonderwijs ontvangen van een donor een LILIANE poppenvilla. De LILIANE poppenvilla kan als hulpmiddel fungeren om te observeren of kinderen in nood zijn. In het poppenspel laten kinderen zien wat ze uit zichzelf nooit zouden vertellen.

Psychische beschadigingen van kinderen werken vaak een leven lang door. Het doel van de schenking van de LILIANE poppenvilla is om basisscholen te stimuleren om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in te voeren, om preventieve programma’s in te zetten die kinderen wijzen op mogelijkheden voor ondersteuning en om leerkrachten te scholen om signalen van kindermishandeling waar te kunnen nemen en hulp op gang te brengen. Hiermee wordt aangesloten bij de Regionale aanpak kindermishandeling van het Nederlands Jeugdinstituut.

Subtiele signalen
Kinderen die opgaan in het poppenspel kunnen aan oplettende leerkrachten [subtiele] signalen van nood afgeven. Juist het indirecte karakter ervan verstrekt kinderen in een bepaalde mate een voorzichtige en veilige ruimte om dit te doen. Zij hoeven niet persoonlijk te verraden of te ontmaskeren, dat doen de poppen voor hen. Het ligt in de mogelijkheid van leerkrachten om deze kinderen bij de hand te nemen en hen te leiden naar voldoende adem- en groeiruimte. Het interpreteren en diagnosticeren van signalen is vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van gekwalificeerde zorg-deskundigen.

Voor de kinderen van de kinderen
Ontwerper Liliane Limpens: “De LILIANE poppenvilla is ontworpen om een veilig en duurzaam woonhuis te geven aan de kinderen van de kinderen, hun lievelingspoppen van 30 cm. Kinderen kunnen zo liefdevol zorgen voor de aankomende generatie: ‘Het geluk van jullie kinderen draagt bij aan jullie eigen geluk’. En ongemerkt beschermen kinderen daarmee zichzelf | poppen symboliseren het eigen instinct, de eigen ziel. De gebruikte materialen in de villa zijn vergelijkbaar met de materialen die volwassenen in hun huizen verwerken, zoals multiplex, roestvrijstaal, plexiglas. Het geeft uitdrukking aan gelijkwaardigheid. Er is alleen maar een schaalverschil.”

Anonieme donor
De leveringen van de LILIANE poppenvilla aan 240 Nederlandse basisscholen starten vanaf 21 november 2011 en worden mogelijk gemaakt door een anonieme donor. Vanuit betrokkenheid bij het thema huiselijk geweld doneerde deze persoon de poppenvilla eerder al aan 225 centra voor vrouwen- en maatschappelijke opvang in Nederland.
noot voor de redactie [niet voor publicatie]
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met LILIANE BV, Liliane Limpens, T 043 3648490 | GSM 06 21498192 | liliane@liliane.eu
Algemene informatie over de LILIANE poppenvilla vindt u op www.liliane.eu
Specifieke informatie over de schenking van de LILIANE poppenvilla aan het basisonderwijs vindt u op www.vroegsignaleringmetpoppenvilla.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*