Automaat of zelf schakelen?

Auto’s met een automatische versnellingsbak zijn in Nederland nog altijd niet erg populair. De automatische bak is in een groot deel van de wereld erg populair, maar in Europa rijdt de overgrote meerderheid nog altijd met een handmatige versnellingsbak.

Toch neemt het aantal auto’s met een automatische versnellingsbak in Europa de laatste jaren ook langzaam toe en ongeveer 1 op de 5 auto’s in Europa heeft nu een automatische versnellingsbak. Uit gegevens van verschillende verzekeraars blijkt bovendien dat de automatische versnellingsbak dezer dagen echter steeds populairder wordt, er worden veel autoverzekeringen afgesloten voor auto’s met een automatische versnellingsbak.

De handmatige versnellingsbak is in Europa altijd erg populair geweest, omdat onze wegen minder recht zijn als in bijvoorbeeld Amerika. Hierdoor moet er meer worden geschakeld en is het belangrijk dat dit op het juiste moment gebeurt. Dit is met een automatische versnellingsbak niet altijd even efficiënt. Daardoor gebruikten automatische versnellingsbakken vooral in het verleden ook meer brandstof. De brandstofprijs is in Europa bovendien relatief duur, waardoor veel mensen de voorkeur gaven aan een handmatige versnellingsbak.

De techniek is tegenwoordig echter sterk verbeterd en er zijn betere wegen aangelegd in Europa, hierdoor denken veel mensen eraan om de overstap te maken. Het imago van de automatische versnellingsbak is ook verbeterd. Waar het vroeger iets was dat alleen voor vrouwen en mietjes was, is het tegenwoordig vrij normaal om in een auto met een automatische versnellingsbak te rijden. Ook het argument dat zelf schakelen leuker is gaat niet op; in auto’s met een automatische versnellingsbak kan je meestal ook gewoon handmatig schakelen als je daar zin in hebt.

De grootste hindernis die de automatische versnellingsbak nog moet overwinnen is het verschil in prijs. Auto’s met een automatisch versnellingsbak zijn vaak iets duurder. Toch biedt het ook vele voordelen, waaronder extra gemak. Het aanschaffen van een auto met automatische versnellingsbak is dus zeker het overwegen waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*