Gewrichtspijn: De oorzaken en wat kun je eraan doen?

Gewrichtspijn komt erg veel voor.Vaak is het gewoon een blessure die weer overgaat. Toch zijn er ook bepaalde aandoeningen die niet over gaat. De oorzaken van gewrichtspijn kunnen erg uiteenlopend zijn.

De oorzaken

Er zijn verschillende aandoeningen aan de gewrichten zoals reuma of artrtis die veel pijn kunnen veroorzaken. Ook veroudering of slijtage is een belangrijk oorzaak van gewrichtspijn.  Daarnaast komt gewrichtspijn door een blessure ook erg veel voor. Tot slot zijn er nog bepaalde ziektes die klachten kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld auto-immuunziekten of tumoren.

De klachten en symptomen

De klachten zijn afhankelijk van de oorzaak. Bij een blessure of ontsteking heb je te maken met pijn, stijfheid, koorts, en een zwelling. Dit moet geleidelijk weer minder worden en uiteindelijk over gaan. Heb je echter pijn die niet afneemt of zelfs toeneemt is het verstandig een dokter te raadplegen. Ook als dit samen gaat met vermoeidheid en gewichtverlies zou er een onderliggen ziekte kunnen zijn.

De gewrichtspijn behandelen

Er zijn verschillende manieren om gewrichtpijn te verminderen.

  • Medicijnen: Ontstekingremmende medicijnen kunnen de pijn sterk laten verminderen. De zwelling neemt af en dit verlicht de pijn. Je kunt hiervoor gewoon een ontstekingsremmer nemen van de drogist, maar in ernstige gevallen kan de huisarts ook sterkere medicijnen voorschrijven.
  • Supplementen: Er bestaan speciale voedingssupplementen die werken tegen gewrichtspijn. Ze zorgen dat de pijn minder wordt, de gewrichten soepeler worden en gaan schade aan het kraakbeen tegen.
  • Beweging: Het is erg belangrijk om je gewrichten in beweging te houden. De gewrichten verstijven dan niet en de spieren worden sterker. Daarnaast kan een behandeling van de fysiotherapie ook helpen.
  • Warmte: Warmte kan ook de pijn verminderen. Hierbij kun je denken aan een zalfje dat warm wordt op de huid, maar ook een behandeling met een infrarood sauna is erg goed. Ook is het belangrijk je gewrichten met warme kleding te bedekken als je naar buiten gaat.

Gewrichtspijn kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Twijfel je over de ernst, ga dan altijd even langs een arts. Hij zal je altijd een goed advies kunnen geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*