Kentalis geeft startsein voor nieuwbouw Zoetermeer

De eerste – voor iedereen zichtbare – stap naar een nieuw Zorg-Onderwijs-Centrum (ZOC) in Zoetermeer is gezet door Koninklijke Kentalis. De eerste boom werd dinsdag 13 december gekapt op het terrein aan het Zalkerbos. Toen de boom omviel, werd dit begroet met geklap en gejuich door tientallen aanwezige kinderen van Kentalis Scholengemeenschap Effatha. Deze stap werd daarna feestelijk ingeluid door het oplaten van ballonnen, die hoveniersbedrijf Terrein & Groenvoorziening (T&G) voor de leerlingen had geregeld.

In het ZOC krijgen de regionale zorgtak en scholengemeenschap Effatha, beide van Kentalis, een plek. In het nieuwe centrum kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht, die moeite hebben met horen of communiceren. Ze zijn doof of slechthorend, zijn doofblind of hebben ernstige communicatieproblemen. Dit soms in combinatie met een verstandelijke beperking, motorische of psychiatrische problemen. In het ZOC biedt Kentalis, een landelijk werkende organisatie, begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. Tevens wordt in het complex Kombino ondergebracht, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt. Verder worden er op het terrein huurappartementen en een woongebouw met negen woongroepen van Kentalis gebouwd. Hiervoor wordt samengewerkt met Woningcorporatie Vestia Zoetermeer.

Met de kap is het startsein gegeven voor de voorbereidende werkzaamheden van de nieuwbouw. Ook de onderzoeksruimte van het Audiologisch Centrum (AC) wordt deze maand afgebroken op het terrein aan het Zalkerbos. Onderzoek voor alle kinderen vindt vanaf januari 2012 plaats op de vestiging in Den Haag totdat de nieuwbouw in Zoetermeer gereed is. In de loop van volgend jaar volgt de sloop van de gebouwen aan het Zalkerbos. Dit gebeurt nadat zowel de school als de zorgtak elders in Zoetermeer is gehuisvest. Eind 2013, begin 2014 hoopt Kentalis het nieuwe ZOC te betrekken.

Overigens, de eerste gekapte boom krijgt een goede bestemming. Leerlingen van het Praktijkonderwijs en de Linde gaan de boom verwerken om vervolgens de zelfgemaakte producten, zoals hout voor de open haard, te verkopen. De opbrengst gaat naar 3FM Serious Request, dat in het teken staat van moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Het Glazen Huis staat dit jaar in Leiden en dat is voor de leerlingen en cliënten in Zoetermeer dichtbij.

 

Kentalis in het kort

Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*