Raken frauderende spookburgers eindelijk hun uitkering kwijt?

BREDA, 8 december 2011 – – Het lijkt erop dat de politiek eindelijk de fraude met bijstandsuitkeringen door zogenaamde ‘spookburgers’ gaat bestrijden. Het UWV heeft ongeveer 5000 ‘spookburgers’ met een uitkering aangeschreven met het dringende verzoek zich te registeren in de gemeente waar ze wonen. Tevens gaat Minister Henk Kamp van Sociale Zaken regelen dat de status ‘vertrokken onbekend waarheen’ in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) reden wordt om een uitkering stop te zetten.

Kamp wil dat regelen in een nieuw wetsvoorstel, zei hij recent in de Tweede Kamer. Tevens wil hij middels een andere wetswijziging mogelijk maken dat gemeenten de beschikking krijgen over de polisadministratie van uitkeringsinstantie UWV. Hiermee krijgt de GBA de mogelijkheid om het eigen bestand te controleren op spookburgers en overige foutieve informatie. Ondanks dat dit reeds jaren geleden mogelijk gemaakt had moeten worden, zijn deze laatste stappen door de politiek goed nieuws voor het gehele welwillende deel van de samenleving.

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die door bepaalde omstandigheden buiten hun macht als ‘spookburger’ bekend staan. Onze ervaring is echter dat het merendeel van de ‘spookburgers’ hier bewust voor heeft gekozen. Doordat deze mensen vaak onvindbaar zijn voor de belastingdienst, schuldeisers en gemeentelijke instellingen, betalen ze helemaal niets. Dat ze aan de andere kant wel een uitkering ontvangen, is natuurlijk niet verkopen aan burgers die wel hun steentje bijdragen.

In totaliteit zijn er zo’n 450.000 spookburgers in Nederland. Een groot deel van deze spookburgers gebruikt zijn onzichtbaarheid om te frauderen. Het bedrijfsleven en de overheid lopen hierdoor jaarlijks volgens onderzoek tientallen miljoenen aan inkomsten mis. Wij als incasso bureau merken het tijdens de incassoprocedure helaas maar al te vaak dat een debiteur niet terug te vinden is in de GBA, terwijl bij onze klant bekend is dat de betreffende wanbetaler gewoon woonachtig is in Nederland. Het wordt dan zelfs lastig voor schuldeisers die een incassobureau inschakelen, om via de rechter hun gelijk te halen. Zoals zo vaak worden de welwillende burgers de dupe van frauderende wanbetalers, die met het ‘privacy argument’ gewoon hun gang kunnen blijven gaan. De maatregelen die de overheid nu wil gaan nemen zijn ons inziens dan ook een stap in de goede richting.

Auteur M.O.C. Stoof
Algemeen Directeur OmniCas Incassobureau B.V.

OmniCas Incassobureau is al meer dan 10 jaar voor veel ondernemers een betrouwbare partner in hun debiteurenbeleid en biedt verschillende diensten aan op het gebied van (buitengerechtelijke) no cure no pay incasso en debiteurenbeheer. www.omnicas.net.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*