Fintessa: De soep wordt niet zo heet gegeten…

Fintessa-Column

Verantwoord speculeren in grondstoffen

Op Belegger.nl en NUzakelijk.nl bekijkt Martine Hafkamp van Fintessa het speculeren in grondstoffen. De documentaire ‘Handel in honger’ liet naast koersgrafieken ook honger en voedselrellen zien. Met name het prijsopdrijvend effect van derivatenbeleggingen in agri-grondstoffen kreeg de schuld.
Hafkamp belicht de andere kant aan de medaille. Beleggen in landbouwproducten kan op verschillende manieren en dit soort beleggingen heeft niet per definitie prijsopdrijvende gevolgen. De voedselrellen door hogere prijzen voor voedsel werden veeleer veroorzaakt doordat de overheden in die landen de subsidiekraan dichtdraaiden.
De bewering dat er wereldwijd voldoende voedsel voorhanden is, wankelt. De VN publiceerde onlangs dat de landbouwproductie tot 2050 met minimaal 70% moet toenemen om de groeiende wereldbevolking te voeden.
Deze oplopende prijzen kunnen ook een uitkomst zijn voor de veelal arme boeren uit opkomende economieën. De hogere prijzen maken investeringen eerder rendabel.
Lees waarom volgens Hafkamp de speculatiesoep lang niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Dat er geen honger hoeft worden geleden staat buiten kijf. Maar beleggen in ondernemingen die zich bezig houden met real commodities is wel degelijk verantwoord.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*