Mindful Eating – Een nieuwe en unieke voedingsaanpak in Europa

PERSBERICHT
Brussel, januari 2011

Mindful Eating –
Een nieuwe en unieke voedingsaanpak in Europa
Mens en voedsel. Een eenvoudige basisrelatie, maar die vaak door culturele, sociale en emotionele factoren heel gecompliceerd kan zijn.
Voor de meeste mensen in de Westerse wereld leeft men om te eten en zijn hongergevoelens vaak onbekende lichaamssignalen.
Hierbij aansluitend is overgewicht de laatste decennia sterk toegenomen. Helaas tonen de klassieke voedingsinterventies teleurstellende lange termijn resultaten. Slechts maximaal één op vijf personen blijft na drie jaar op zijn nieuwe gewicht (1).

Er is dus nood om op andere wijze met voeding en menselijke fysiologie om te gaan.
Mindful Eating is een specialisatie binnen Mindfulness waarbij men leert om aandachtig te zijn bij wat, hoeveel en hoe men eet. Door meer bewust te zijn van de emotioneel-cognitieve en lichamelijke factoren om te eten, legt men de stoorzenders voor onevenwichtig eetgedrag bloot.

Vanaf 30 januari zijn er in Brussel, Gent en Antwerpen cursussen waar deelnemers gedurende 8 sessies eenmaal per week samenkomen om de vaardigheden van Mindful Eating aan te leren.
Van 16 tot 20 januari zijn er in gans Vlaanderen kennismakingsavonden gepland waar mensen de mogelijkheid krijgen om te proeven van Mindful Eating.
Alle trainingen worden begeleid door Caroline Baerten, voedingsdeskundige en een erkend Mindfulness-Based Eating Awareness (MB-EAT) therapeut met opleiding in Verenigde Staten(2).
Meer informatie over de trainingen Mindful Eating zijn terug te vinden op de website van www.Itam.be

De noodzaak voor een nieuwe voedingsinterventie

Iedereen die ooit een poging tot evenwichtig eten of vermageren deed weet dat het niet zo eenvoudig is. Aan informatie over gezonde voeding nochtans geen gebrek in onze maatschappij. Ondanks al die kennis valt één op tien Belgen onder de categorie obesitas en kampt één op drie mensen met overgewicht(3). Gebrek aan wilskracht? Eten is meer dan alleen voedsel consumeren. Het is een complexe activiteit, beïnvloed door gewoontepatronen, emoties, gedachten en zoveel meer.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het menselijk lichaam na miljoenen jaren van biologische evolutie geconditioneerd is om zoveel mogelijk energie uit voedsel op te slaan voor tijden van schaarste(4). Het is duidelijk dat veel mensen in de huidige westerse maatschappij een normaal gewicht (BMI < 25) niet natuurlijk kunnen behouden zonder bewust en aandachtig te zijn van hun eigen eetgedrag.

De gevolgen van ‘Mindless eten’

Baby’s eten wanneer ze honger hebben en stoppen wanneer ze voldaan zijn. Al snel is het lichaam niet meer de enige prikkel die tot eten aanzet. Sprekende voorbeelden zijn onder ander eten uit gewoonte tot het bord leeg is of automatisch reageren op reclameboodschappen. Aanleiding tot eten of snoepen kan ook uit emotionele hoek komen. Om te belonen, bij stress of als zoete troost. Vaak is eten een onbewuste activiteit waarbij men onderschat hoeveel gedachten en emotionele drijfveren aanzetten tot consumptie van voedsel.
De betekenis van Mindful eten

Een mindfulness gebaseerde voedingsinterventie is een tool om deze onbewuste eetgewoonten te doorprikken. Door dagelijks opmerkzaam te zijn bij wat, hoeveel en hoe men eet, krijgt men inzicht in de eigen eetpatronen. Mindful eten werkt verhelderend. Bepaalde vastgeroeste mechanismen worden door observatie blootgelegd. De deelnemers leren vaardigheden om bij stress of verveling hun neiging tot eten op te merken, en minder impulsief op emotionele of externe te reageren. Door ook aandachtig te zijn voor verzadiging, stopt men sneller met eten en bevredigen kleinere portiegroottes meer. Mindful Eating helpt het jojo-effect van restrictieve diëten te doorbreken. In plaats van verwijten of schuldgevoelens bij herval, pleit mindfulness voor meer mildheid en zelfrelativering.
Zoals S.R. Bishop beschrijft : ”In a state of mindfulness, thoughts and feelings are observed as events in the mind, without over-identifying with them and without reacting to them in an automatic and habitual pattern of reactivity.”(5)

Een mindfulness gebaseerd voedingsprogramma (Mindful Eating) verschilt met andere gezondheidsprogramma’s dat er geen voedingsrichtlijnen zijn. De training heeft niet tot doel om van de chocolade of de snoep af te blijven. Mindfulness is een techniek om alles wat je eet met alle zintuigen te degusteren.
Omdat de deelnemers zich meer bewust zijn wat er gebeurt op lichamelijk, emotioneel en cognitief vlak, eten zij vanzelfsprekend meer evenwichtig en bereiken hun natuurlijk gewicht.

Acht sessies lang komen de deelnemers eenmaal per week samen gedurende 2 ½ uur. In deze weken worden technieken aangeleerd om meer aandacht te geven aan de zintuigen, opkomende gedachten en emoties die doen starten of stoppen met eten en de status van het lichaam (honger of verzadigd). Via verschillende eetoefeningen, ademhaling en lichaamsoefeningen neemt inzicht toe en veranderen oude eetgewoonten intrinsiek.

MeNu. Centre for Mindful eating and Nutrition – korte voorstelling

MeNu is een professioneel voedingscentrum in Brussel, waar particulieren,
instellingen en bedrijven een aanbod op maat ontvangen, afhankelijk van de context.
Het aanbod bestaat uit klassieke voedingsprogramma’s en gezondheidspromotie.
Daarnaast is het centrum als enige in Europa gecertificeerd in Mindfulness-based Eating Awareness Therapy (MB-EAT).
MeNu biedt wetenschappelijk onderzochte Mindful Eating trainingen aan, zowel in privéconsultaties als in groepssetting(6).
Alle trainingen en workshops zijn begeleid door Caroline Baerten, diëtiste/voedingsdeskundige en erkend MB-EAT trainer. De trainingen zijn in Nederlands, Frans of Engels.

Voor meer informatie over de 8 weken trainingen kan contact worden opgenomen met:
MeNu. Centre for Mindful eating and Nutrition
Caroline Baerten
Gielelaan 20, 1090 Brussel (Jette)
Tel +32 (0)2 420 63 75
Mob +32 (0)499 72 68 76
carob.be@gmail.com

Itam. Institute for Training of Attention and Mindfulness
Secretariaat : 0032 (0)9 387 00 45
info@itam.be
www.itam.be (kalender met Mindful Eating trainingen)
Noot aan de redactie – niet voor publicatie:
Voor alle informatie kan u terecht bij:
Caroline Baerten via GSM: +32 (0) 499 72 68 76, E-mail: carob.be@gmail.com

Bronnen
(1) Anderson,J.W., et al., Longterm weight-loss maintenance: a meta-analysis of US studies, Am.J.Clin.Nutr., 2001, 74, 579-584
(2) TCME. Center for Mindful Eating, professionele MB-EAT opleiding onder leiding van Dr. Jean Kristeller
(3) Nationaal voedingsconsumptiepeiling 2004
(4) The Etiology of Obesity, In: Eating Disorder and Obesity. A Comprehensive Handbook, 2e uitg., ed. Fairburn, C.G. & brownell,K.D., New York, 2002, 461
(5) Bishop,S.R., Lau,M., Shapiro,S., Carlson,L., Anderson,N.D., Carmody,J., Mindfulness: A proposed operational definition, Clinical Psychology: Science and Practice, 11, 2004, 230-24
(6) C. Baerten, Pilootstudie Mindfulness-Based Eating Awareness Therapy (MB-EAT) bij verstoord eetgedrag en obesitas, ism. Erasmushogeschool Brussel, 2010-11
Kristeller,J.L.&Quillian-Wolever,R., Mindfulness-Based Eating Awareness Therapy (MB-EAT), Indiana State University, USA, Manuscript 2005

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*