Nogal zijn de verschillen tussen lcd -, led – en plasma televisies?

Hoe meer poen , hoe groter het beeld en hoe meer extra’s?

Zowel LCD- als plasma-televisies zijn momenteel een stuk goedkoper dan vijf jaar geleden. Zeker is het belangrijk te weten hoeveel flappen je wilt spenderen aan een televisietoestel . Indien je voor vijfhonderd euro een 3D-televisie van 50 inch wilt aankopen , dan wordt dat ingewikkeld . Echter heb je al een erg goede tv voor minder dan duizend euro. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Tot 500 euro heb je al goede een LCD of plasma-flatscreen van 40 tot 42 inch, bijvoorbeeld de Samsung LE40C530. Dit categorie televisies bevindt zich niet aan de top van het segment en blinkt wellicht niet uitzonderlijk uit, maar kan er goed mee door. Veel bekende merken als Sony, Panasonic en LG leveren dit categorie instapmodellen aan. Er worden op deze televisies meestal maar aan de zuinige kant extra’s geboden.
  • Voor 500 tot 1000 euro koop je een goede LCD- of plasma-tv van een groot merk van 42 tot 46 inch, bijvoorbeeld de Sony KDL-46EX500 die behoorlijk aantrekkelijk beeld levert. Voor zijn afmeting levert hij uitzonderlijke kwaliteiten. Wat extra’s als internet worden geboden, 3D nog niet.
  • Voor 1000 tot 1500 euro heb je een goede LCD-televisie met 3D van plusminus 40 inch, bijvoorbeeld de Samsung LE40C750. Plasmaschermen met deze techniek zijn een beetje duurder.
  • Als je 1500 tot 2500 euro voor een televisietoestel betaalt, kom je in het hoogsegment van de markt. Hier zijn de televisies van boven de 50 inch met 3D, interessante technieken als Quattron van Sharp of inspirerende designs als Monolith van Sony. Dit geldt voor evenals plasma als LCD.

Voor- en nadelen van de LCD-televisie

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD-scherm is opgebouwd uit vloeibare kristallen, die responderen op licht. Flauw gesteld, brandt bij een LCD-scherm een lamp achter lamellen. Als het beeld lichter wordt, gaan de lamellen verder open. De lamp brandt echter altijd op dezelfde sterkte . De LCD-televisie is bovenal populair geworden omdat deze zo lekker plat is en het beeld gewoonlijk haarscherp is.

Vroeger hadden LCD-televisies twee nadelen: vanwege de beperkte rekensnelheid werd het beeld onscherp of kregen snelle beelden een staart. Bovendien hadden ze een beperkte kijkhoek. Deze nadelen zijn inmiddels zo goed als opgelost door nieuwe technologieën.

Voor- en nadelen van de LED-televisie

LED is een versie op de bekende LCD-televisie. Het verschil zit in de achtergrondverlichting: daar waar een LCD-flatscreen gebruik maakt van een type TL-verlichting (CCFL-lampen) en een LED-televisies van – de naam zegt het al – LED’s. Dit heeft een aantal voordelen: de televisietoestel kan dunner worden gemaakt , omdat de achtergrondverlichting minder ruimte inneemt. Daarbij : een LED-televisie is zuiniger dan de LCD-variant. Derde pluspunt : Het beeld is strakker, want LED-lampen hebben een veel betere reactietijd en dus is het beeld een stuk strakker. In het bijzonder bij sport en actiefilms is dit goed te zien.

Voor- en nadelen van de plasma-televisie

Plasma-televisies hebben de bekendheid dat ze veelal elektriciteit slurpen . Die nadelen zijn vanwege verbeteringen in de techniek zo goed als verholpen. Plasma-televisies zijn echter nog alsmaar aan de zware kant. Ook zijn de televisies in kleine formaten duurder dan LCD-televisies. Plasma-televisies zijn opgebouwd uit fosfor tussen twee panelen. Door middel van plasma (een chemische reactie) wordt het beeld doorgegeven. In tegenstelling tot de LCD-televisies gaan bij plasma-televisies de lampjes wel harder schijnen als het beeld lichter wordt. Voordelen van dit categorie flatscreens zijn de grote kijkhoek en de goede zwartweergave.

Niet elke televisie is zijn flappen waard!

Het aanbod op televisiegebied is immers vreselijk omvangrijk . Ieder jaar leveren grote fabrikanten als Philips, Sony, Panasonic, Samsung, Sharp en LG veel nieuwe plasma- en LCD-televisies op de markt. Evenzo Loewe, Toshiba, Acer en Grundig fabriceren de nodige flatscreens. Behalve het verschil in specificaties, zijn ook de kwaliteitsverschillen mogelijkerwijs groot. Teneinde ook een graantje mee te pikken , leveren enkele fabrikanten LCD- en plasmatelevisies aan voor een habbekrats . Je denkt wellicht : dat kan haast niet. En dat is ook zo. Omdat dat het beeld veelal serieus vervormd, het geluid belabberd is en ze elektriciteit verslinden , wordt er dan vanzelfsprekend niet erbij verteld.

Dus denk goed na, want ook in de televisiewereld geldt: als het te aantrekkelijk lijkt om echt te zijn, dan is dat ook zo! (uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld BTW-vrije acties bijvoorbeeld).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*