Danish Dutch Wintertime

De winter is in Nederland aangekomen en hoe. Er wordt zelfs gesproken over de tocht der tochten, De Elfstedentocht. Het weer is mooi maar ook erg verraderlijk. Het is erg belangrijk om je goed te kleden op dit moment.

Barre winters zijn in Denemarken het land van Danish Design, bekend van merken als Joseph Joseph en Pilgrim geen taboe. De Denen hebben zich aangeleerd om met deze omstandigheden om te gaan. Vanaf oktober kan er al (nacht)vorst en sneeuw voorkomen in het noorden van Denemarken. De kans op vorst of sneeuw houdt aan tot in mei. Gemiddeld valt er aanzienlijk meer sneeuw dan in Nederland en is (afhankelijk van de locatie) Denemarken zo’n 30 tot 60 dagen per jaar bedekt met een witte laag.
De wintermaanden zijn over het algemeen vrij grijs en aan de koele kant. De zon laat zich niet zoveel zien in de winter en de kans op mist is groot, zeker in het binnenland. Gemiddeld komt de temperatuur zo’n 15 tot 28 dagen per jaar helemaal niet boven het vriespunt uit en jaarlijks zijn er tien tot twintig dagen dat de thermometer onder de -10 graden duikt. Als het land bedekt is met sneeuw zijn temperaturen van -20 tot zelfs -30 graden mogelijk.

De Denen weten dat ze in deze barre tijden op elkaar aangewezen zijn. De Denen zijn dan volledig op zichzelf aangewezen om de winter te doorstaan. Hier hebben ze hun huis, hun omgeving, hun interieur en kleding op afgestemd. Voor de Denen is het van groot belang dat ze thuis komen.

Hier hebben ze een invulling aangegeven door design een centrale rol te geven in huis. Danish Designzul je dan ook overal in huis vinden.  De Denen hebben ook een goede manier gevonden om zich warm te houden. Aquavit is een drank die vooral bij speciale gelegenheden wordt geschonken. De drank wordt het eerst genoemd in een Deense brief uit 1531, geschreven door de heer van het Bergenshuskasteel, Eske Bille naar Olav Engelbrektsson, de laatste aartsbisschop van Noorwegen. Het woord aquavit komt van het Latijn en betekent Levenswater.

In Denemarken is het vooral met Kerstmis gebruikelijk om een glaasje achterover te slaan. Zweden gebruiken het eerder op midzomernacht en in Noorwegen wordt het op de nationale feestdag gedronken. Aquavit past uitstekend bij haring, krab en gerookte vis.

Aquavit wordt ijsgekoeld, puur gedronken en het glas wordt in een teug geleegd. Het vriesvak is dus de ideale plaats om een fles aquavit te bewaren. Aangezien aquavit pas bevriest bij -25°C. bestaat er geen gevaar voor barstende flessen.

www.alfems.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*