De Fascinerende Geschiedenis van FC Barcelona

,

In 1899 begon een Zwitserse zakenman genaamd Joan Gamper samen met tien van zijn vrienden FC Barcelona, het beroemde Barça. Vanaf zijn geboorte was Joan Gamper altijd al gepassionneerd van sport en hij speelde niet alleen voetbal, maar ook rugby, golf en tennis. Zijn carrièrre begon bij FC Basel waar hij de titel van aanvoerder verdiende. Hij vertrok echter al vrij snel naar Frankrijk en later naar Barcelona om zijn oom te bezoeken.

Joan plaatste een advertentie in de lokale krant om mensen die geïnteresseerd waren in voetbal uit te nodigen. Hij kreeg zo veel reacties dat hij een maand later al zijn voetbalclub op kon richten. Hij werd de eerste aanvoerder van de club en zijn Engelse vriend Gualteri Wild werd de eerste president.

Velen geloven dat rood en blauw de kleuren van het tenue van FC Barcelona werden omdat Gamper ze koos voor een wedstrijd tegen Spanje. De club FC Basel waar hij voorheen speelde, had dezelfde kleuren. De club vergaarde roem door de getalenteerde en gepassionneerde spelers. De club speelde al snel tegen vooraanstaande tegenstanders in bijvoorbeeld de Copa del Rey en het Campeonato de Catalunya.

Gamper had een belangrijke rol in het voortbestaan van de club, hij was namelijk niet alleen de oprichter, ook toen de club bijna failliet ging hebben zijn instpanningen de club stevig gevestigd gehouden. Hij redde de club en het lukte hem zelfs om een eigen stadion voor de club te verwerven. Door in 1909 te winnen, kon het team verhuizen naar een groter stadion genaamd Camp de la Industria. Om het succes van het team te vieren werd er het jaar daarop een logo wedstrijd gehouden. De voetballer Carlos Comamala won de wedstrijd en het is nog steeds zijn ontwerp met enkele kleine variaties dat gebruikt wordt.

De vier volgende jaren won FC Barcelona vier keer op rij een prestigieuze beker. Het was rond deze tijd dat de club zijn officiële taal van Spaans naar Catalaans veranderde. Dus hoewel de club opgericht was door buitenlanders, veranderde na de taal ook al snel de identiteit van de club in Catalaans.

Ondertussen werkte Joan Gamper nog steeds hard aan de groei van de club. Hij startte een campagne om meer leden aan te trekken. Uiteindelijk had de club meer dan 20,000 leden die hielpen het nieuwe stadion Les Cortes te financieren in 1922.

FC Barcelona, voluit Futbol Club Barcelona en ook wel Barça genoemd, is een voetbal club die de Catalaanse waarden en cultuur vurig hoog houdt, dit is één van de redenen dat de geschiedenis van de club soms wel aan de politiek werd gekoppeld.

Het werd echt politiek tijdens de dictatuur van Primo de Rivera. De politieke ontberingen in het land tussen 1925 en 1939 overschaduwden de sportwereld. Tijdens deze periode werden Catalaanse symbolen en de Catalaanse taal verboden en de club moest dus veel aanpassen. Dit leidde tot financiële en sociale problemen voor FC Barcelona, ook omdat veel leden door de politieke situatie zelf in de problemen kwamen. De verslechterde politieke situatie leidde uiteindelijkk tot de Spaanse Burgeroorlog. In 1938 was Catalonië bezet en regionaal nationalisme was ten strengste verboden. Hoewel dit een heel moeilijke periode was voor de club, werden er verschillende titels gewonnen tussen 1940 en 1950. Over de jaren bleef de club doorgroeien door talent aan te trekken en de juiste coaching en dat is waarom het vandaag de dag één van de beste teams ter wereld is.

Tegenwoordig speelt de club in het indrukwekkende en wereldberoemde stadion Camp Nou. Om zelf een wedstrijd bij te wonen kun je profiteren van de combinatie toegangskaarten + accommodatie in de buurt van Camp Nou.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*