Jeugdwerkloosheid in Noord-Brabant daalt

De afgelopen jaren daalde de jeugdwerkloosheid in Noord-Brabant fors. Grotendeels is dit te danken aan het landelijk Actieplan Jeugdwerkloosheid. Sinds de start van dit Actieplan in juli 2009 zijn al ruim 25.000 jongeren aan een baan, leerbaan of stage geholpen. Ook kiezen steeds meer jongeren ervoor om door te leren. Voorspellingen dat de jeugdwerkloosheid in Noord-Brabant zou verdubbelen, zijn dus niet uitgekomen.

Toch blijft deze extra aandacht voor het tegengaan van jeugdwerkeloosheid zeker nodig. Ondanks de goede resultaten, zijn er in Noord-Brabant namelijk nog steeds duizenden jongeren zonder baan, stage of opleiding. Met name jongeren met een Wajong-uitkering, jongeren zonder startkwalificatie (het minimale onderwijsniveau dat nodig is om een baan te kunnen vinden) en jongeren die niet geregistreerd staan bij de gemeente of het UWV verdienen bijzondere aandacht.

Onder het motto ‘Zonder jeugd geen Brabant’ hebben wethouders uit Den Bosch, Breda, Tilburg en Eindhoven alle belangrijke partijen gemobiliseerd binnen het Pact Brabant. Het Pact Brabant is een arbeidsmarktplatform van Brabantse gemeenten, sociale partners en beroepsonderwijs. De voorzitter van het Pact is de provincie.

Kwalificaties vergroten
Een groot deel van de werkloze jongeren heeft geen startkwalificatie. Een iets kleiner deel heeft die wel, in de vorm van een mbo-, hbo- of wo-diploma, maar slaagt er desondanks ook niet in om een baan te vinden. Het Pact Brabant focust zich op korte termijn op het voorkomen van uitval en uitkeringsafhankelijkheid. Op lange termijn, wanneer de economie weer zal aantrekken en vergrijzing tot een krappe arbeidsmarkt zal leiden, zal er geïnvesteerd moeten worden in de kwalificaties van de jongeren, zodat ook zij straks voldoende inzetbaar zijn. Het halen, het vasthouden van of het verhogen van het kwalificatieniveau is hierbij het uitgangspunt.

Brabants arbeidsmarktakkoord
Het Brabants Arbeidsmarktakkoord, opgericht in oktober 2011, wil een extra impuls geven aan de regionale inspanningen. Het bieden van werkzekerheid aan kenniswerkers, vakmensen en afgestudeerde jongeren vergroot de kans dat deze mensen kiezen voor Brabant. Zodoende kan de regio behouden blijven. In het akkoord zijn afspraken gemaakt voor het gezamenlijk upgraden van de Brabantse beroepsbevolking in de komende vier jaar. Ook het verhogen van de arbeidsparticipatie staat hoog op de agenda.

Verder wordt het belang van een duurzame Brabantse arbeidsmarkt onderstreept, waar iedereen voor nodig is. Dit moet ervoor zorgen dat alle talenten gemobiliseerd en gestimuleerd worden. Eén van de zwaartepunten is daarom: leren, doorleren en blijven leren. De talenten van de Brabantse beroepsbevolking worden van hoog tot laag ontwikkeld, versterkt en benut, zodat iedereen optimaal inzetbaar is en meedoet in Noord-Brabant. Hiervoor wordt ook het hoger onderwijs en het mbo betrokken.

Ambassadeurs
De leden van Pact Brabant zetten zich in als ambassadeur van het Brabantse Arbeidsmarktakoord om de komende jaren draagvlak te verkrijgen in hun regio, binnen hun organisatie of bij hun achterban. Waar mogelijk zal de provincie Noord-Brabant bijdragen aan het realiseren van de regionale programma’s. Ook zal er kennisuitwisseling plaatsvinden tussen de verschillende regio’s. Goede voorbeelden uit de ene regio kunnen dan eenvoudig worden overgenomen door andere regio’s. Verder moeten de Brabantse netwerken en allianties tussen overheden, bedrijven, vakbonden, onderwijs en kennisinstituten aan de slag. Een goed functionerende, vraaggerichte arbeidsmarkt met betere aansluiting tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven biedt immers kansen, niet alleen voor de jeugd, maar voor de gehele Brabantse beroepsbevolking.

Bronnen:

Daling jeugdwerkloosheid
http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/economie-en-werk/arbeidsmarkt/arbeidsmarkt-actueel/2011/daling-jeugdwerkloosheid.aspx

Pact Brabant (1)
http://www.pactbrabant.nl/html/home.aspx

Pact Brabant (2)
http://www.pactbrabant.nl/html/nieuws.aspx

Arbeidsmarkt Brabant
http://www.arbeidsmarktbrabant.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*