Europese hotelprijzen en prijswijzigingen reflecteren de Eurocrisis

Hotelprijzen binnen Europa weerspiegelen de Europese economische situatie, dit blijkt uit het recent verschenen HotelprijsIndex rapport van online boekingsite Hotels.com. Het HPI rapport biedt een overzicht van de hotelprijzen in de meest belangrijke bestemmingen in de wereld, gebaseerd op online boekingen via Hotels.com.

Terwijl hotelprijzen zich wereldwijd lijken te herstellen – de gemiddelde hotelkamerprijs steeg er immers met 4% naar 104 in 2011 – kende Europa slechts een prijstoename van 2 procent vergeleken met 2010. Onzekerheden omtrent de eurocrisis, de blijvende schuldenlast en de waardedaling van de euro worden genoemd als belangrijke beïnvloedingsfactoren van de Europese hotelprijzen.

Zwaar economisch worstelende Europese landen zoals Griekenland en Portugal zagen zelfs hevige dalingen in hotelprijzen. Zo zag de gemiddelde hotelkamerprijs in Athene een daling van maar liefst 4% naar €77, met de intentie om de vraag te stimuleren.

Wanneer vergeleken met het Europese economische dieptepunt in 2008, kunnen er echter enkele tekenen van gestaag herstel waargenomen worden. Zo toonden enkele economieën die de voorbije vier jaar hard geteisterd werden door de economische crisis eindelijk vooruitgang. In Ierland gingen de prijzen erop vooruit en, met een prijstoename van 4% in 2011, zijn er eindelijk tekenen van stabilisatie na de ineenstorting van de vastgoedmarkt.

Eveneens Spanje en Italië zagen vooruitgang. Beide Zuid-Europese bestemmingen werden vaker gekozen als veiliger alternatief voor de – door politieke onrust geteisterde – traditionele voorkeursbestemmingen Egypte en Tunesië. Ibiza, met een hotelprijsstijging van maar liefst 19 procent naar €108 per nacht, was enorm populair onder Duitse en Italiaanse reizigers, die het Spaanse eiland verkozen boven de traditionele Noord-Afrikaanse bestemmingen.

Uit het rapport blijkt dat ook de Ijslandse hotelprijzen zich eindelijk herstellen. In Reykjavik, in de voorbije jaren zwaar getroffen door de vulkanische aswolk en de financiële noodtoestand, gingen de hotelprijzen er eindelijk weer op vooruit met maar liefst 18% naar €91.

Gemiddelde hotelkamerprijzen waren het hoogst in Europese landen met sterke economieën. Zwitserland was het duurste land in Europa, met een gemiddelde kamerprijs van €151 per nacht. Forse stijgingen waren eveneens op te merken in enkele Scandinavische hoofdsteden. In de Zweedse hoofdstad Stockholm was er sprake van een prijsstijging van maar liefst 12% naar €129, en het Deense Kopenhagen zag de hotelprijzen omhoog gaan met 8% naar €123.

Ook in Nederland, met een sterk presterende economie, gingen de prijzen in de hotelsector erop vooruit. In Amsterdam steeg de gemiddelde hotelprijs met 7 procent vergeleken met 2010, naar €124 per nacht in 2011.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*