Takenpakket van de Notaris

Bent u van plan binnenkort een huis te kopen? Of staat officieel samenwonen op de planning? Voor onder andere deze zaken dient u een verplichte stop bij de notaris te maken. In Nederland staan 1.500 notarissen geregistreerd. Maar wat doet een notaris eigenlijk en wat kost hij?

Werkzaamheden notaris

Volgens de Nederlandse wet heeft een notaris de bevoegdheid om authentieke akten op te stellen op onder andere de volgende gebieden:
– Personen- en Familierecht
Huwelijkse voorwaarden, testamenten, samenlevingscontracten, echtscheidingsakten etc.
– Onroerend-zaakrecht
Akte van levering, hypotheekakten, kader van openbare veiling etc.
– Rechtspersonenrecht
Oprichtingsakten, statutenwijzigingen, akten van overdracht en emissie van aandelen etc.

Beëdiging

Een notaris is een onbezoldigd ambtenaar. Dat wil zeggen dat hij net als elke andere ondernemer niet door de staat betaald wordt, maar volledig in zijn eigen inkomen moet voorzien. Een notaris wordt door de Koningin benoemd en dient een officiële eed af te leggen. Hij zweert daarbij dat hij zijn taak eerlijk, nauwkeurig en volledig onpartijdig zal vervullen. Tevens dient de notaris de op zijn functie betrekking hebbende wetten zo nauwkeurig mogelijk na te leven en de door hem opgemaakte aktes geheim te houden.

Prijs van een notaris

Waar in het verleden de prijzen van notarissen vast stonden en vergelijkbaar waren, is dit in 2003 veranderd. Sinds 1 april 2003 zijn de tarieven voor notarissen volledig vrijgegeven. Elke notaris mag dus zelf zijn prijzen vaststellen. Het vrijgeven van de markt heeft gunstige gevolgen voor de prijzen van notariële akten. Belangrijk is om vooraf onderzoek te doen naar de verschillende tarieven. Voor bijvoorbeeld een koopakte van een huis kunt u hierop honderden euro’s besparen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*